Για το βιβλίο: Άρις Γεωργίου, Η αρχιτεκτονική του εαυτού: Αργώ, αλλά μαθαίνω, ΕνΤΟΜΩ | ΣΥΜΕΠΕ, Θεσσαλονίκη 2018

 

Γρηγόρης Πασχαλίδης

τχ. 145-146

Θα ξεκινήσω από την αρχή, από την αρχή που διέπει κάθε κείμενο. Ποιο είναι το είδος του κειμένου για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα; Το είδος του κειμένου συνιστά τη στοιχειώδη αρχιτεκτονική του, τον θεμελιακό πολιτισμικό κώδικα που διέπει αλλά και υπερβαίνει κάθε κείμενο, ορίζοντας τη σχέση του με όλα τα άλλα κείμενα, συγγενή ή διαφορετικά, τη θέση του μέσα στην κοινωνία των κειμένων. Κανένα κείμενο δεν φιλοξενεί εξ ολοκλήρου το είδος του, ενίοτε μάλιστα η θέση του μέσα στην κοινωνία των κειμένων είναι περίπλοκη, καθώς συνδυάζει στοιχεία περισσότερων του ενός είδους.

Στη διευκρίνιση αυτού του αφετηριακού ερωτήματος, μας βοηθούν καταρχάς ο τίτλος και η εικόνα στο εξώφυλλο: «Αρχιτεκτονική του εαυτού» και μια αυτοπροσωπογραφία του συγγραφέα. Ο πρωτοπρόσωπος υπότιτλος «Αργώ, αλλά μαθαίνω», επιπλέον, δηλώνοντας μια επίμονη, παρατεταμένη πορεία μάθησης, μια περιπέτεια αυτογνωσίας, ενισχύει την υπόθεσή μας ότι πρόκειται για ένα αυτοβιογράφημα. Στο εσώφυλλο, ωστόσο, συναντούμε ορισμένες πρόσθετες ενδείξεις που περιπλέκουν τις αναγνωστικές μας προσδοκίες. Καταρχάς, ο ενδότιτλος «Ψυχο-αρχιτεκτονική: Μια πιθανή απάντηση», που παραπέμπει μάλλον σε δοκίμιο, σε ερευνητική εργασία, παρά σε αυτοβιογράφημα. Σε αυτήν την ερμηνεία συντείνει, εξάλλου, και η διπλή αφιέρωση, αφενός στον Γάλλο αρχιτέκτονα Serge D’Amato και αφετέρου στον Άγγλο ψυχαναλυτή Michael Parsons. Η αβεβαιότητα για την ειδολογική ταυτότητα του κειμένου μάς υποχρεώνει να αναβάλλουμε την ετυμηγορία μας. Πρέπει να συνεχίσουμε την ανάγνωση. Σαν τον συγγραφέα, πρέπει κι εμείς, οι αναγνώστες, να αργήσουμε για να μάθουμε.

Την πρώτη φορά που διάβασα τo βιβλίο του Άρι Γεωργίου, είχα την αίσθηση ότι διάβαζα μια παρτιτούρα. Διέκρινα leitmotiv, ανάπτυξη με παραλλαγές του βασικού θέματος, άριες και recitativi. Η έντονα μουσική δομή του, σε συνδυασμό με τη διαρκώς επανερχόμενη αναφορά/μεταφορά της αρχιτεκτονικής, φέρνει διαρκώς στο μυαλό τον αφορισμό του Goethe για την εκλεκτική συγγένεια μεταξύ μουσικής και αρχιτεκτονικής: «Η μουσική είναι ρευστή αρχιτεκτονική, η αρχιτεκτονική είναι παγωμένη μουσική». Αν, μάλιστα, δίπλα σε αυτό το εκλεκτικό δίδυμο προστεθεί και η διάχυτη παρουσία της εικόνας, έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαζόντως πολυτροπικό κείμενο, ένα πραγματικό οπτικοακουστικό αφήγημα.

[…]

Ο Γρηγόρης Πασχαλίδης είναι καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα