ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τριμηνιαία Έκδοση Επιστημονικού Προβληματισμού και Παιδείας

Μουσικές προ(σ)κλήσεις και οι απηχήσεις του εθνομουσικολογικού λόγου

29 Ιουλίου 2014

Για το βιβλίο: Ελένη Καλλιμοπούλου, Αλεξάνδρα Μπαλάντινα (επιμ.), Εισαγωγή στην εθνομουσικολογία, Ασίνη, Αθήνα 2014, 392 σ.

Ασπασία (Σίσσυ) Θεοδοσίου

τχ. 125, σ. 73-75

 

O τόμος Εισαγωγή στην εθνομουσικολογία διεκδικεί τη θέση του ως ένα ιδιαίτερο μεταίχμιο. Αν και τα κείμενα που περιέχονται σταχυολογήθηκαν και μεταφράστηκαν με σκοπό την παρουσίαση στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, για πρώτη φορά με τρόπο συστηματικό και περιεκτικό, της ιστορικής πορείας της εθνομουσικολογίας και των θεωρητικών και μεθοδολογικών ζητημάτων που την απασχολούν, η έκδοσή του έρχεται ταυτόχρονα να επιτρέψει μια αναστοχαστική ματιά πάνω στο μελαγχολικό, μέχρι πρόσφατα, σώμα των εκδόσεων εθνομουσικολογίας και ανθρωπολογίας της μουσικής στη χώρα μας. Συνιστά αυτός ο τόμος, θα έλεγε κανείς, ένα ορόσημο, καθώς επιτρέπει την κατανόηση της θέσης που καταλαμβάνουν στη γενεαλογία της επιστημονικής αυτής πειθαρχίας οι ήδη μεταφρασμένες εκδοτικές συμβολές.

Φωτίζοντας τη διαδρομή, και κυρίως τα σημεία μετάβασης, μιας κατεξοχήν διεπιστημονικής πειθαρχίας –στη μορφή που αυτή εξέλαβε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο–, ο τόμος συνιστά μια άρτια επιμελημένη έκδοση που συγκεντρώνει και πλαισιώνει με τρόπο ευσύνοπτο και κατατοπιστικό τρεις ενότητες άρθρων. Αυτές διερευνούν στη διεσταλμένη ή εθνογραφική εκδοχή τους τα θεμελιώδη ερωτήματα που θέτει η εθνομουσικολογία για τον κόσμο, τους μουσικούς δημιουργούς και τη μουσική δημιουργία.

 

Η Ασπασία (Σίσσυ) Θεοδοσίου διδάσκει κοινωνική ανθρωπολογία στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Διδάσκει επίσης στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ και συνεργάζεται ερευνητικά με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

(theodosiou@teiep.gr, aspasia.theodosiou@manchester.ac.uk)

Σχόλια

Καταχωρηστε το σχολιο σας
 • Η γευση του αρχειου  Τα Σύγχρονα Θέματα είναι πλέον διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη "Πάνδημος" του Παντείου Πανεπιστημίου, με τη φροντίδα της Βιβλιοθήκης του Παντείου και της Διευθύντριας της κυρίας Ντίνας Κακάλη, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

  Από το τεύχος 1 (Μάιος 1978) μέχρι και το τεύχος 120 (Ιαν-Μάρτιος 2013), καθώς και τα τεύχη της πρώτης προδικτατορικής περιόδου (1962-1964, χρόνος Α', Β' και Γ΄), ένας μικρός θησαυρός βρίσκεται στο "Αρχείο" της ιστοσελίδας μας και δέχεται επισκέψεις στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: www.synchronathemata.gr/archio-tefchon
 • Ειδοποιησεις

  Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα

 • Τρεχον Τευχος

 • Προσφατα Σχολια

 • Facebook

 • “Στο χώρο του πνεύματος ένα εγχείρημα κατά κανόνα δεν συνεχίζεται και ούτε θάπρεπε να συνεχίζεται. Oι σκέψεις αυτές λιπαίνουν το έδαφος για μια καινούργια σπορά”

  Ludwig Wittgenstein, 1948