Τα ελληνικά «εθνικά θέματα»

Αλέξης Ηρακλείδης

τχ. 132-133, σ. 29-39

 

Ο ελληνικός όρος «εθνικά θέματα» δεν είναι δόκιμος στη διεθνή πολιτική, όπου υπάρχει η έννοια των εθνικών συμφερόντων (national interests) ή των θεμάτων εθνικής ασφάλειας (national security issues). Υπάρχει, εξάλλου, και ο παλιότερος συναφής όρος raison d’état, που αναφερόταν στα συμφέροντα ενός κράτους πριν από την έλευση του εθνικισμού και του έθνους-κράτους. Ωστόσο, ο όρος «εθνικό θέμα»  ̶ και αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί το σύνδρομο των εθνικών θεμάτων ̶ δεν αποτελεί ελληνική μοναδικότητα. Υπάρχει ο ίδιος ακριβώς όρος με τα ίδια χαρακτηριστικά σε μία τουλάχιστον χώρα, στη γειτονική Τουρκία ο όρος milli dava. Στην Ινδία πάλι, ο όρος «εθνικά θέματα» χρησιμοποιείται για να δηλώσει τις προτεραιότητες της εσωτερικής πολιτικής, όπως η εκπαίδευση, η φτώχεια ή η πάταξη της διαφθοράς.

Στην Ελλάδα, όταν ένα θέμα αναγορευθεί σε εθνικό, προκαλεί έντονη συναισθηματική φόρτιση και αποβαίνει ταμπού. Τα πνεύματα οξύνονται, η ατμόσφαιρα δηλητηριάζεται και επικρατεί ο υπερπατριωτισμός, η αδιαλλαξία, η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, στοιχεία που οδηγούν στο θόλωμα της σκέψης. Εξοβελίζεται ο ορθολογισμός και η Ελλάδα ακολουθεί ατραπούς που δύσκολα επιτρέπουν την επίλυση του προβλήματος με διάλογο και διαπραγματεύσεις. Ο πήχης τίθεται σε σημείο μη ρεαλιστικό, με μόνη αποδεκτή έκβαση τους Έλληνες «νικητές» και «κερδισμένους» και την άλλη πλευρά «ηττημένη» (για τους εθνικιστές, ει δυνατόν, και «ντροπιασμένη»). Έτσι χάνονται, η μία μετά την άλλη, πολύτιμες ευκαιρίες για λογική επίλυση των προβλημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διενέξεις για τα ελληνικά εθνικά θέματα παγιώνονται και διαιωνίζονται: το Κυπριακό συμπληρώνει 66 χρόνια άλυτο, η διένεξη του Αιγαίου 42 χρόνια, το Μακεδονικό 25 χρόνια. Και όσο αυτή η νοοτροπία περί των εθνικών θεμάτων επικρατεί και διαιωνίζεται, εμφανίζονται, σαν λερναία ύδρα, και νέα εθνικά θέματα (όπως το Ποντιακό σήμερα), ξεχασμένα εθνικά θέματα επανεμφανίζονται (όπως το Μακεδονικό και το Βορειοηπειρωτικό) ή σε συγκεκριμένα εθνικά θέματα προστίθενται και άλλες διαφορές, όπως στη διένεξη του Αιγαίου προστέθηκαν τα Ίμια, το 1996, και πιο πρόσφατα η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

 

Ο Αλέξης Ηρακλείδης διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα