ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ GENERATION Z: ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Τχ. 158-159

Κώστας Γούσης & Ειρήνη Γαϊτάνου

Εισαγωγή

Ως Generation Z (εν συντομία Gen Z) ορίζουμε τη γενιά που ακολουθεί χρονικά τους Millennials και στην οποία εντάσσονται όλα τα άτομα που γεννήθηκαν από τα μέσα με τέλη της δεκαετίας του ‘90 μέχρι και τις αρχές του 2010. Με αναφορά στο πρότζεκτ «Gen Z-Voice On» του Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή Eteron, στο άρθρο αυτό επιχειρούμε να συνοψίσουμε τάσεις, στάσεις και αντιλήψεις της νέας γενιάς στην Ελλάδα και διεθνώς. Για τον σκοπό αυτό, θα παρουσιάσουμε βασικά ευρήματα της ποσοτικής έρευνας του Eteron για τη Generation Z, εντάσσοντάς τη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ερευνών και συζητήσεων για τη νέα γενιά. Εστιάζοντας σε ζητήματα μεθόδου, σε αυτό το άρθρο αντλούμε έννοιες από τις θεωρίες κοινωνικών κινημάτων και υποστηρίζουμε ότι η αστόχαστη αναφορά στην έννοια της γενιάς μπορεί να καταλήξει αποπροσανατολιστική. Στην προσέγγισή μας, η έννοια της γενιάς σχετίζεται περισσότερο με κοινές πολιτικές εμπειρίες και τρόπους σκέψης που καθίστανται εν δυνάμει ηγεμονικοί.

Εκκινώντας από την κρίση του 2008 και την πολιτικοποίηση των Millennials την περασμένη δεκαετία, θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στη Generation Z και, πιο ειδικά, κατά τη διετία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 (2020-21). Ανεξάρτητα από τις αντιπαραθετικές οπτικές των διαφόρων αναλύσεων, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι αν θέλουμε να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της διαχείρισης της πανδημίας στις ζωές των ανθρώπων, θα ήταν σοβαρή αστοχία να υποτιμηθεί η διάσταση της γενιάς, ιδίως αν θέλουμε να λάβουμε στα σοβαρά υπόψη τις συνολικές οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, καθώς και τον παράγοντα των κοινωνικών ανισοτήτων.

Με στόχο την ενδυνάμωση μιας ενεργούς, κριτικής και αλληλέγγυας στάσης των νέων, στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Gen Z-Voice On», συνδυάσαμε την έρευνα με πολλαπλές συνέργειες και πρωτοβουλίες συμμετοχής, διάδρασης και συμπαραγωγής γνώσης και υλικού με νέες και νέους. Αντλώντας από τις μεθόδους αναπλαισίωσης μιας δημόσιας συζήτησης, επιχειρούμε να παρέμβουμε στη δημόσια σφαίρα στοχεύοντας στην αλλαγή αφηγήματος, αμφισβητώντας θεωρήσεις που, με απούσες τις φωνές των νέων, συχνά καταλήγουν σε στερεότυπα, υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και εσφαλμένες γενικεύσεις.

[…]

Ο Κώστας Γούσης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η Ειρήνη Γαϊτάνου είναι διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, King’s College London.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα