ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Η ΝΕΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

Αντώνης Γαλανόπουλος

τχ. 136

 

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (παράρτημα Ελλάδας), διοργάνωσαν πρόσφατα διήμερο διεθνές εργαστήριο με θέμα: «Η νέα ριζοσπαστική αριστερά στην Ευρώπη της κρίσης». Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2016, και στο πρόγραμμά του περιλάμβανε καταξιωμένους ακαδημαϊκούς με διεθνή ερευνητική παρουσία, νεότερους ερευνητές, καθώς και πολιτικούς ακτιβιστές από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν στρέψει σημαντικό κομμάτι της επιστημονικής έρευνας στη μελέτη του πεδίου της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής αριστεράς, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχε μείνει μάλλον ανεξερεύνητο. Η διοργάνωση του διεθνούς εργαστηρίου είχε ως βασική φιλοδοξία να συνεισφέρει στην προσπάθεια κάλυψης αυτού του κενού, με την ανάπτυξη ενός σε βάθος συγκριτικού και κριτικού διαλόγου γύρω από το φαινόμενο της ριζοσπαστικής αριστεράς στη σημερινή Ευρώπη. Στόχος του εργαστηρίου ήταν να επικεντρωθεί τόσο σε θεωρητικά ζητήματα όσο και σε εμπειρικές συγκριτικές προσεγγίσεις, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις μελλοντικές προοπτικές της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Εκ μέρους των διοργανωτών, ο Γιάννης Σταυρακάκης (πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών), η Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου (Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, παράρτημα Ελλάδας) και ο Γιώργος Κατσαμπέκης (συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής) άνοιξαν τις εργασίες του εργαστηρίου, περιγράφοντας το ιστορικό και θεωρητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτό εντάσσεται, σκιαγραφώντας τα βασικά ερωτήματα που θα απασχολούσαν τη σχετική συζήτηση.

Μετά τις σύντομες εισαγωγικές παρατηρήσεις, η Μυρτώ Τσακατίκα (University of Glasgow), παρουσίασε μια επισκόπηση της πρόσφατης βιβλιογραφίας καθώς και τις νέες ερευνητικές οδούς σχετικά με τα ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Στην εισήγησή της υποστήριξε ότι μετά από μια περίοδο απουσίας μελέτης της κομματικής οικογένειας της ριζοσπαστικής αριστεράς, η οικονομική κρίση δημιούργησε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα κόμματα αυτά. Αναγνώρισε επίσης μια σειρά από νέες ερευνητικές προκλήσεις που μπορούν να κωδικοποιηθούν στα παρακάτω πεδία: η αριστερά ως μείζων κυβερνητικός εταίρος, αριστερός λαϊκισμός, ηγεσία και κομματική οργάνωση, το ευρωπαϊκό ζήτημα και η συγκριτική ανάλυση των ριζοσπαστικών αριστερών κομμάτων στην Ευρώπη.

[…]

Ο Αντώνης Γαλανόπουλος είναι υποψήφιος διδάκτορας πολιτικών επιστημών στο ΑΠΘ.

Tags  

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα