Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, τριάντα χρόνια από τον θάνατό του: «δίκαιη λιτότητα», κοινωνικός μετασχηματισμός και δημοκρατία

τχ. 126, σ. 12- 17

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, στις 11 Ιουνίου, συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τον θάνατο του γραμματέα του Iταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCI) Ενρίκο Μπερλινγκουέρ. Με αυτή την αφορμή, τα Σύγχρονα Θέματα παρουσιάζουν μεταφρασμένα ορισμένα αποσπάσματα από δύο σημαντικά κείμενα του ευρωκομμουνιστή ηγέτη, που διατηρούν ακόμη σήμερα την επικαιρότητά τους.

Στο πρώτο μέρος, παρουσιάζονται αποσπάσματα από δύο ομιλίες του Μπερλινγκουέρ, η πρώτη στη διάσκεψη διανοουμένων της Ρώμης και η δεύτερη στη συνέλευση των κομμουνιστών εργατών στο Μιλάνο, στις 15 και 30 Ιανουαρίου 1977 αντίστοιχα. Ο Μπερλινγκουέρ αναφέρεται στην ιδέα της «δίκαιης λιτότητας», μιας ιδιαίτερης αντίληψης δηλαδή που ανέπτυξαν οι ιταλοί κομμουνιστές εν μέσω της τότε οικονομικής κρίσης (στον κόσμο και στην Ιταλία) για τη λιτότητα ως αναγκαστική επιλογή αλλά ταυτόχρονα ως εργαλείο προοδευτικής πολιτικής και αναδιανομής του πλούτου, ως ιστορική ευκαιρία κοινωνικού μετασχηματισμού.

Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζονται αποσπάσματα από το κείμενο της έκθεσης του Μπερλινγκουέρ στο 14ο Συνέδριο του PCI, στις 18 Μαρτίου 1975. Στην έκθεσή του, ο γενικός γραμματέας του PCI αναπτύσσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες θέσεις για τον ρόλο της Ευρώπης ως διαμεσολαβητή σε ένα ισορροπημένο σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης αλλά και για τη διαλεκτική άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Tags  

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα