Για το βιβλίο: Ειρήνη Παπαδάκη, Πολιτικές της συγγένειας. Η υιοθεσία στη σύγχρονη Ελλάδα, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2021, 194 σ.

Τχ. 158-159

Ειρήνη Συνοδινού

Το βιβλίο της Ειρήνης Παπαδάκη πραγματεύεται το ζήτημα της υιοθεσίας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για μια εθνογραφική μελέτη, ιστορικά διευρυμένη, η οποία παρακολουθεί τις πρακτικές διακίνησης παιδιών και τις διαδικασίες στις οποίες εμπλέκονται οι άνθρωποι προκειμένου να δημιουργήσουν θετές οικογένειες. Σε ένα πολιτισμικό πλαίσιο εντός του οποίου η βιογενετική σχέση των γονιών με τα παιδιά τους, μαζί με την κοινή υπόθεση της έγγαμης ετεροφυλικής συντροφικότητας, αποτελούν το κυρίαρχο κοινωνικό σενάριο αναφορικά με τη γονεϊκότητα, οι θετές οικογένειες προσφέρουν ένα γόνιμο πεδίο για να σκεφτεί κανείς πάνω στο γίγνεσθαι της γονεϊκότητας στην πληθυντικότητά της, όσο και στα, ιστορικά και πολιτισμικά συγκεκριμένα κάθε φορά, πλαίσια του διανοητού και του αδιανόητου της σχεσιακότητας. Ποια είναι τα «υλικά» που δημιουργούν οικογένειες και συνθέτουν τις υποκειμενικότητες των γονέων, ιδιαίτερα των μητέρων και των παιδιών; Από πού εκκινούν και πώς νομιμοποιούνται οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες άλλων δρώντων υποκειμένων που μετέχουν στις διαδικασίες εκσυγγένευσης και αποσυγγένευσης, οι οποίες προϋποτίθενται για τον σχηματισμό μιας θετής οικογένειας; Και τι είδους περιορισμούς και αποκλεισμούς παράγουν οι τρόποι με τους οποίους δημιουργούμε και αναιρούμε τη συγγένεια;

Η Παπαδάκη θεωρητικοποιεί την υιοθεσία ως τεχνολογία του κόσμου της «μη φυσικής αναπαραγωγής» και την στοιχειοθετεί αφενός ως μια ιστορικά και πολιτισμικά πλαισιωμένη προσωπική πορεία αποφυσικοποίησης της βιολογίας για τους θετούς γονείς και ιδιαίτερα για τις θετές μητέρες, και αφετέρου ως γραφειοκρατικό μηχανισμό αρχειοθέτησης, κατηγοριοποίησης και αξιολόγησης. Το πλούσιο και πολύμορφο υλικό της έρευνάς της, τόσο σε πρωτογενές επίπεδο, τουτέστιν τα παραθέματα από τις συνεντεύξεις, οι εθνογραφικές περιγραφές των χώρων, των διαδικασιών, των συνομιλιών και των αλληλεπιδράσεων στο πεδίο, η αρχειακή έρευνα, αλλά και η συνομιλία της με τη δευτερογενή βιβλιογραφία, υποστηρίζουν, εμπλουτίζουν και εικονογραφούν τρόπον τινά την ανάλυσή της. Η γλαφυρότητα σε συνδυασμό με την απλότητα των εθνογραφικών περιγραφών επιτρέπει στην αναγνώστρια να βιώσει το πεδίο, ενώ τα παραθέματα από τον λόγο των υποκειμένων που συναντά, κυρίως των θετών μητέρων αλλά όχι μόνο, συνομιλούν οργανικά με τη γραφή της, κι αυτό τα διασώζει, θα λέγαμε, από μια προσέγγιση που θα κατέφευγε είτε στην υπερερμηνεία ή στην αποδόμησή τους προς επίρρωση του όποιου επιχειρήματος.

[…]

Η Ειρήνη Συνοδινού είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Δείτε Επίσης

Comment

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα