Για το βιβλίο: Έλενα Χαμαλίδη, Ιστορίες στο Μεταίχμιο. Μοντερνισμός και πραγματικότητα στη μεταπολεμική ελληνική τέχνη, Μέλισσα, Αθήνα 2022, 322 σ.

Κώστας Ιωαννίδης

τχ. 160-161

Το βιβλίο της ιστορικού τέχνης Έλενας Χαμαλίδη, Ιστορίες στο Μεταίχμιο. Μοντερνισμός και πραγματικότητα στη μεταπολεμική ελληνική τέχνη, που κυκλοφόρησε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς από τις εκδόσεις Μέλισσα, είναι μια πολύ σημαντική συμβολή στη βιβλιογραφία της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα, που πλουτίζεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Εξετάζει πέντε περιπτώσεις καλλιτεχνών της περιόδου και τη δράση τους από τη δεκαετία του 1960 μέχρι και τα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα. Είναι ο Γιάννης Χαΐνης, ο Τάκις και ο Κάλας (που εξετάζονται μαζί), ο Βλάσης Κανιάρης, η Νίκη Καναγκίνη και η Νέλλα Γκόλαντα. Ενεργός παραμένει μόνο ο πρώτος, καθώς οι υπόλοιποι έχουν πεθάνει. Στην εισαγωγή του βιβλίου, η συγγραφέας εκθέτει το πλαίσιο της συζήτησης στην οποία συμβάλλει: πρόκειται για το προσφάτως αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον για τον ρεαλισμό και τις έννοιες τις οποίες η λέξη προσλαμβάνει μετά το τέλος του μεταμοντέρνου που τον είχε απαξιώσει. Είναι μια συζήτηση με πολλαπλές συνδέσεις καθώς σχετίζεται με την ίδια την έννοια της πραγματικότητας. Είναι άλλωστε αυτή η έννοια που προτιμάται στον τίτλο του πονήματος της Χαμαλίδη, κι όχι εκείνη του ρεαλισμού, η οποία θα κινδύνευε ίσως να τοποθετήσει κάτι ευρύτερο σε μια λιγότερο ευρύχωρη τεχνοϊστορική κατηγορία. Η έννοια της πραγματικότητας, εξάλλου, με τις επιστημολογικές αναφορές υπερβαίνει και τις πολιτικές διαιρέσεις που ο όρος ρεαλισμός αναγκαστικά κουβαλά κι ίσως γι’ αυτό προτιμάται στη σχετική βιβλιογραφία ειδικά όταν αναζητούνται σημεία συνάντησης θεωρητικού λόγου και εικαστικών πρακτικών μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, όπως η Χαμαλίδη στην εισαγωγή της σημειώνει.

[…]

Ο Κώστας Ιωαννίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής θεωρίας και κριτικής της τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα