Για το βιβλίο: Γιάννης Πεχτελίδης / Υβόν Κοσμά, Άγ(ρ)ια παιδιά: οριοθετήσεις της «παιδικής ηλικίας» στο λόγο

Στεφανία Βουβουσίρα
τχ. 122-123, σ. 168-170

Το βιβλίο των Υβόν Κοσμά και Γιάννη Πεχτελίδη πραγματεύεται τα όρια της παιδικής ηλικίας στους μυθοπλαστικούς λόγους τριών δημοφιλών αφηγημάτων με ήρωες παιδιά: Ο άρχοντας των μυγών του Γ. Γκόλντινγκ (1954), Η νύχτα που βασίλεψαν τα παιδιά του Μ. Λεντερίκ (1981), και Πάντυ Κλάρκ, Χα Χα Χα του Ρ. Ντόυλ (1993). Tα βιβλία εκδόθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους γνωρίζοντας παγκόσμια επιτυχία, ενώ μεταφράστηκαν και στα ελληνικά. Στόχος των συγγραφέων είναι να μελετήσουν κριτικά τις κυρίαρχες αναπαραστάσεις της παιδικής ηλικίας χρησιμοποιώντας τα εννοιολογικά εργαλεία της κοινωνιολογίας της παιδικής ηλικίας και της ανάλυσης λόγου.

Τα τρία αφηγήματα επεξεργάζονται υπαρξιακές αγωνίες και φόβους που είναι πιθανό να έχουν νιώσει τόσο οι συγγραφείς όσο και το αναγνωστικό τους κοινό. Παρά τον μυθοπλαστικό τους χαρακτήρα, τα αφηγήματα εν μέρει αντλούν το υλικό τους από την καθημερινότητα, από πρόσωπα και καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι υπαρκτά. Κατά τους Κοσμά και Πεχτελίδη, ο «καθημερινός» χαρακτήρας των αφηγημάτων επιτρέπει στους αναγνώστες να αναγνωρίσουν στοιχεία της ταυτότητάς τους και να ταυτιστούν συναισθηματικά με τους μυθιστορηματικούς χαρακτήρες. Οι δύο αυτές διαδικασίες της αναγνώρισης και της ταύτισης συνδέονται ενδεχομένως με τη διαμόρφωση ενήλικων στάσεων και εμπειριών. Αξιωματική θέση των συγγραφέων είναι ότι τα λογοτεχνικά κείμενα δεν μπορούν να ερμηνευτούν ανεξάρτητα από τα κοινωνικά συμφραζόμενα στα οποία παρήχθησαν. Η ανάλυση των κειμένων που επιχειρούν αναδεικνύει στοιχεία πολιτικής διαμάχης γύρω από τον ορισμό της παιδικής ηλικίας.

Η Στεφανία Βουβουσίρα είναι εκπαιδευτικός και επιστημονική συνεργάτης στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Tags  

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα