Για το βιβλίο: Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ο Αόρατος Λεβιάθαν: Δημοκρατία, δικαιοσύνη και ηθική στα χρόνια της κρίσης, Αθήνα, Πόλις 2020, 480 σ.

Φωτεινή Βάκη

Τχ. 150-151-152

Το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, Ο αόρατος Λεβιάθαν, αποπειράται να συνθέσει τις πολλαπλές και αντιφατικές όψεις της παρούσας συγκυρίας που προσομοιάζει σε μια, κατά Gramsci, «εποχή των τεράτων» όπου ο παλαιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος προσπαθεί να γεννηθεί. Τα κανονιστικά ερείσματα της νεωτερικής πολιτικής εξουσίας βρίσκονται υπό διαρκή αναθεώρηση –αν όχι αίρεση– και ο νέος κόσμος περιδινίζεται αμήχανα προς άγραν της εννοιολογικής και αξιακής αυτο-κατανόησής του. Όροι όπως, «κοινωνικό συμβόλαιο», «γενική βούληση», «εθνική και λαϊκή κυριαρχία» ή ακόμη και «δημόσιο συμφέρον», που αποτέλεσαν την ιδιόλεκτο της νεωτερικότητας και το κάτοπτρο της εύθραυστης αυτοσυνείδησής της, μοιάζουν να έχουν εξαντλήσει την ιστορική τους πορεία και αφυδατωμένοι από περιεχόμενο να απολήγουν σε φορμαλιστικά σκέλεθρα, ενώ οι νέες λέξεις που θα νοηματοδοτήσουν το παρόν είναι υπό αναζήτηση. Αν οι νοηματικές ρήξεις με τη δικαιική και πολιτική σκευή της φιλελεύθερης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που σηματοδοτούν το παρόν δεν κυοφορούν τις νέες λέξεις και τους τρόπους με τους οποίους θα κανοναρχείται το τελευταίο, το ερώτημα της εννοιολογικής αποτύπωσης της παρούσας συγκυρίας γίνεται την ίδια στιγμή το ερώτημα περί του αντικειμένου και της μεθόδου της πολιτικής φιλοσοφίας, που μέχρι τούδε αναζητούσε τα αξιολογικά κριτήρια ενός κοινού δέοντος. «Προϊόν της συγκυρίας, δίχως όμως να επικεντρώνεται στη συγκυρία», «ένα κείμενο για την πολιτική» χωρίς να είναι όμως ένα «ευθέως πολιτικό κείμενο» (σ. 24), ο Αόρατος Λεβιάθαν, με τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα, «είναι ένα κείμενο που πραγματεύεται το αδιέξοδο» (σ. 24).

[…]

Η Φωτεινή Βάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα