Για το βιβλίο: Μπέρρυ Ναχμίας, Κραυγή για το αύριο, επιμέλεια-επίμετρο Οντέτ Βαρών-Βασάρ, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2020, 376 σ.

Χρήστος Ν. Τσαμπρούνης

Τχ. 150-151-152

Μαρτυρία, ιστορία, λογοτεχνία

Η Κραυγή για το αύριο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κάκτος (Αθήνα, 1989). Η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε μόλις τον Οκτώβριο του 2020, από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σε επιμέλεια και με επίμετρο της ιστορικού Οντέτ Βαρών-Βασάρ. Κάθε λέξη του τίτλου όπως και τα στοιχεία της έκδοσης αποτελούν κρίκους μιας σημαίνουσας αλυσίδας και εκπροσωπούν πάντοτε κάτι ακόμη. Επίσης, ο προσεκτικός αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται επί της ουσίας για δύο κείμενα που διατηρούν σχέση σχεδόν συμβιωτική. Η μαρτυρία προσανατολίζει το έργο της επιμελήτριας και συγγραφέως του επιμέτρου, αλλά και εκείνη φέρει την ευαισθησία της ιστορικού προκειμένου να την εντάξει στο ιστορικό της συγκείμενο και να αναδείξει το πολυφωνικό της υπόστρωμα.

Το έργο είναι, λοιπόν, ιστορικό. Είναι όμως και πολυφωνικό, διότι η Μπέρρυ Ναχμίας δεν ομιλεί, προδήλως, για τον εαυτό της, ομιλεί από τον τόπο της εξόντωσης για το πεπρωμένο εκατοντάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων, νεκρών, επί τη ευκαιρία της αφήγησής της. Γράφει, εκ των υστέρων, για τους δικούς της που χάθηκαν, γράφει για όσους εξοντώθηκαν, τους οποίους άκουσε, οσμίστηκε αλλά δεν είδε, κατόπιν για εκείνους που επέζησαν, τους μάρτυρες που δεν μίλησαν· γράφει γι’ αυτό που δεν της συνέβη, γράφει, δηλαδή προσπαθεί «ν’ αποσπάσει συγκεκριμένα ψιχία από το κενό καθώς σχηματίζεται».1 Ως βιβλίο κυκλοφορεί στην καλαίσθητη σειρά των «Θεμάτων Εβραϊκής Ιστορίας» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια), την οποία διευθύνει ο ιστορικός Γιώργος Αντωνίου. Η ιστορία του ελληνικού εβραϊσμού βρίσκει επιτέλους τη θέση της σε μια εκδοτική σειρά.

[…]

O Χρήστος Ν. Τσαμπρούνης είναι ψυχαναλυτής (μέλος του Ψυχαναλυτικού Συλλόγου Freud-Lacan) και κοινωνιολόγος.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Ζορζ Περέκ, Χορείες Χώρων, μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Ύψιλον, Αθήνα 2000, σ. 129.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα