Για το βιβλίο: Μπέρρυ Ναχμίας, Κραυγή για το αύριο, επιμέλεια-επίμετρο Οντέτ Βαρών-Βασάρ, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2020, 376 σ.

Χρήστος Ν. Τσαμπρούνης

Τχ. 150-151-152

Μαρτυρία, ιστορία, λογοτεχνία

Η Κραυγή για το αύριο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κάκτος (Αθήνα, 1989). Η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε μόλις τον Οκτώβριο του 2020, από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σε επιμέλεια και με επίμετρο της ιστορικού Οντέτ Βαρών-Βασάρ. Κάθε λέξη του τίτλου όπως και τα στοιχεία της έκδοσης αποτελούν κρίκους μιας σημαίνουσας αλυσίδας και εκπροσωπούν πάντοτε κάτι ακόμη. Επίσης, ο προσεκτικός αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται επί της ουσίας για δύο κείμενα που διατηρούν σχέση σχεδόν συμβιωτική. Η μαρτυρία προσανατολίζει το έργο της επιμελήτριας και συγγραφέως του επιμέτρου, αλλά και εκείνη φέρει την ευαισθησία της ιστορικού προκειμένου να την εντάξει στο ιστορικό της συγκείμενο και να αναδείξει το πολυφωνικό της υπόστρωμα.

Το έργο είναι, λοιπόν, ιστορικό. Είναι όμως και πολυφωνικό, διότι η Μπέρρυ Ναχμίας δεν ομιλεί, προδήλως, για τον εαυτό της, ομιλεί από τον τόπο της εξόντωσης για το πεπρωμένο εκατοντάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων, νεκρών, επί τη ευκαιρία της αφήγησής της. Γράφει, εκ των υστέρων, για τους δικούς της που χάθηκαν, γράφει για όσους εξοντώθηκαν, τους οποίους άκουσε, οσμίστηκε αλλά δεν είδε, κατόπιν για εκείνους που επέζησαν, τους μάρτυρες που δεν μίλησαν· γράφει γι’ αυτό που δεν της συνέβη, γράφει, δηλαδή προσπαθεί «ν’ αποσπάσει συγκεκριμένα ψιχία από το κενό καθώς σχηματίζεται».1 Ως βιβλίο κυκλοφορεί στην καλαίσθητη σειρά των «Θεμάτων Εβραϊκής Ιστορίας» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια), την οποία διευθύνει ο ιστορικός Γιώργος Αντωνίου. Η ιστορία του ελληνικού εβραϊσμού βρίσκει επιτέλους τη θέση της σε μια εκδοτική σειρά.

[…]

O Χρήστος Ν. Τσαμπρούνης είναι ψυχαναλυτής (μέλος του Ψυχαναλυτικού Συλλόγου Freud-Lacan) και κοινωνιολόγος.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Ζορζ Περέκ, Χορείες Χώρων, μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Ύψιλον, Αθήνα 2000, σ. 129.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα