Η απόδοση της ψήφου στις γυναίκες: μια στιγμή στη διαδικασία διεύρυνσης της δημοκρατίας

Για το βιβλίο: Δήμητρα Σαμίου, Τα πολιτικά δικαιώματα των Ελληνίδων 1864-1952: ιδιότητα του πολίτη και καθολική ψηφοφορία, «Δίκαιο & Οικονομία» Π. Ν. Σάκκουλας-ΕΙΕ, Αθήνα 2013

 

Μάρω Παντελίδου Μαλούτα

τχ. 126, σ. 78-81

 

 Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στην παρουσίαση του βιβλίου της Δήμητρας Σαμίου για τη γυναικεία ψήφο, ένα βιβλίο που αποτελεί προϊόν μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας. Η Σαμίου κατάφερε να μεταμορφώσει μια τεράστια, εξαντλητική και σχολαστική (όπως πρέπει δηλαδή να είναι) διατριβή, σε ένα βιβλίο που είναι όμορφο και ευανάγνωστο.

Η συγγραφέας, με το βιβλίο αυτό, πέτυχε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία με μια σφαιρική μελέτη που αποτελεί σημείο αναφοράς, τόσο για την ιστορία των γυναικών και των διεκδικήσεών τους, όσο και για την ιστορία των πολιτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η Σαμίου, πρωτίστως ιστορικός, κατάφερε να αναπτύξει και πολιτολογική προβληματική, κάτι που της επέτρεψε να εντάξει το θέμα της σε μια θεωρητική προβληματική για την καθολική ψηφοφορία, την αντιπροσώπευση και τη σταδιακή διεύρυνση της δημοκρατίας. Πράγματι, όταν το 1952 κατοχυρώθηκε το δικαίωμα της ψήφου για τις γυναίκες (για τις βουλευτικές εκλογές), σχεδόν έναν αιώνα μετά το αντίστοιχο των ανδρών (1864, 1877), αυτό αποτέλεσε κεντρικό στοιχείο αναγνώρισης της ιδιότητας του πολίτη για εκείνες, ενώ τον Φεβρουάριο του 1956, όταν ψήφισαν οι Ελληνίδες για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές σε επίπεδο επικράτειας, πραγματώθηκε εν τέλει στην Ελλάδα η αρχή της καθολικής ψηφοφορίας, που είχαμε μάθει να ταυτίζουμε με εκείνη των ανδρών.

 

Η Μάρω Παντελίδου Μαλούτα διδάσκει πολιτική θεωρία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα