«Η δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη»

 

Έφη Γαζή

τχ. 128-129, σ. 131-132

 

Η επέτειος των σαράντα χρόνων από την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών βρήκε την Ελλάδα εν μέσω μιας πολύπλευρης κρίσης που επαναπροσδιόρισε τη μεταπολιτευτική συνθήκη. Η Μεταπολίτευση, ένας όρος πολύσημος, υιοθετήθηκε στη χώρα μας για να περιγράψει μια διαδικασία πολιτειακής μεταβολής, μια διαδικασία μετάβασης αλλά και μια περίοδο «μακράς διάρκειας» με εσωτερικές τομές.

Αυτή η πολυσημία, σε συνδυασμό με την πυκνότητα της περιόδου αλλά και με τον αναστοχασμό για τον χαρακτήρα της, πρόσφατα καθιστά ακόμη πιο επίκαιρη τη διερεύνηση των απαρχών της. Αυτός ήταν ο στόχος της έκθεσης με τίτλο «Η δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη: 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας» που διοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής κατά κύριο λόγο και το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Η έκθεση αξιοποιεί και παρουσιάζει ένα πολύ πλούσιο και ζωντανό υλικό που περιλαμβάνει φωτογραφίες, εκδόσεις, προκηρύξεις, πρωτοσέλιδα από τον Τύπο, φύλλα της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, προεκλογικό υλικό  (φυλλάδια, προκηρύξεις, κτλ.), ψηφοδέλτια, βιβλία, έγγραφα που ανήκουν, εκτός από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, σε μια πλειάδα αρχειακών φορέων και οργανισμών αλλά και σε ιδιώτες. Διακρίνεται σε διαφορετικές ενότητες που περιλαμβάνουν την  πτώση της δικτατορίας, τις πρώτες κρίσιμες μέρες της Μεταπολίτευσης, την αποκατάσταση των ατομικών ελευθεριών, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το κυπριακό ζήτημα, τις πρώτες  βουλευτικές εκλογές, το δημοψήφισμα για το πολιτειακό, το νέο σύνταγμα και τους πρώτους προέδρους της Δημοκρατίας, την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, την ποινική δίωξη και καταδίκη των πραξικοπηματιών, την πνευματική ζωή και την πολιτιστική δημιουργία.

 

 

Η Έφη Γαζή διδάσκει ιστορία στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα