Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ; ΤΟ BREXIT ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

 

Νικόλαος Παπαδογιάννης

τχ. 140-141

Σε μια πρόσφατη καμπάνια του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP, Scottish National Party) εμφανίζεται μια νέα γυναίκα, η Αλένκα, η οποία δεν έχει γεννηθεί στη Σκωτία, αλλά έχει μεταναστεύσει και εργάζεται εκεί. Η Αλένκα δηλώνει πλήρως ικανοποιημένη από τη στάση της σκωτσέζικης κυβέρνησης (που απαρτίζεται από μέλη του SNP) μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Μάλιστα, υποστηρίζει ένθερμα την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας και την ένταξή της στην ΕΕ. Πιστεύει ότι η Σκωτία είναι μια εξωστρεφής κοινωνία, όπου η Αλένκα επιθυμεί σφόδρα να συνεχίσει να ζει.

Η συγκεκριμένη διαφήμιση συνοψίζει μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του λόγου του σοσιαλδημοκρατικού SNP τα τελευταία χρόνια: η ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο σαφής φιλο-ΕΕ προσανατολισμός και η αντίληψη ότι η Σκωτία διαθέτει μια «προοδευτική» πλειοψηφία, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Βρετανία. Τα τελευταία 10 χρόνια το SNP εδραιώθηκε στη σκωτσέζικη κοινωνία ως ηγεμονικό: κέρδισε τις εκλογές για το Κοινοβούλιο της Σκωτίας το 2007, το 2011 και το 2016. Επίσης, το SNP έλαβε στις εκλογές του 2015 για το βρετανικό Κοινοβούλιο το 50% των ψήφων στη Σκωτία. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κόμμα πέτυχε μέχρι το 2016 να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στο μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας της χώρας.

Το κείμενο θα κάνει μια σύντομη αναφορά στη στάση του SNP ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια, θα εξετάσει τη δυναμική που έχει η ρητορική του SNP στον απόηχο της ψήφου υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς επηρεάζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την πολιτική ηγεμονία του SNP και την επιθυμία του για μια ανεξάρτητη Σκωτία εντός των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Το ιδεώδες της «ανεξαρτησίας εντός της Ευρώπης»

Η στάση του SNP ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν ανέκαθεν αταλάντευτα θετική. Στο δημοψήφισμα του 1975 το συγκεκριμένο κόμμα υποστήριξε την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ, πρόδρομο της σημερινής ΕΕ). Μόλις στη δεκαετία του ’80 μετέβαλε τη στάση του και υιοθέτησε το δόγμα της «ανεξαρτησίας εντός της Ευρώπης» ως βασικό συστατικό του προγράμματός του για μια ανεξάρτητη Σκωτία. Τη συγκεκριμένη περίοδο, οι πολιτικές εκφράσεις πλήθους περιφερειακών εθνικισμών, όπως του ουαλικού, άρχισαν να αντιμετωπίζουν την ΕΟΚ θετικά. Έτσι ευθυγραμμίστηκαν με τον καταλανικό εθνικισμό, οι κυρίαρχες εκφράσεις του οποίου ήταν θετικά διακείμενες προς την ΕΟΚ ήδη από τις προηγούμενες δεκαετίες.

[…]

Ο Νικόλαος Παπαδογιάννης διδάσκει Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Bangor στην Ουαλία.

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα