Η ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

Τχ. 160-161

1. ΠΕΡΙ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΦΙΚΤΟΥ(1)

Οι διπλές εκλογές του 2023 αποτέλεσαν σημείο καμπής για το κομματικό σύστημα και ιδιαίτερα για την αξιωματική αντιπολίτευση που υπέστη οδυνηρή ήττα. Στον βαθμό που ανέδειξαν έναν «κουτσό» δικομματισμό, έθεσαν σε ερωτηματικό την αναπαραγωγή του πολιτικού διπολισμού ως κυρίαρχου μοντέλου διακυβέρνησης στην Γ’ Ελληνική Δημοκρατία. Ακόμη περισσότερο, και όπως φάνηκε από τις εξελίξεις που ακολούθησαν, δηλαδή την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, την εκλογή νέας ηγεσίας και τις διαδοχικές διασπάσεις, οι εθνικές εκλογές σηματοδότησαν το τέλος του Σύριζα-ΠΣ ως κυβερνώσας Αριστεράς. Είναι προφανές ότι ο μεγάλος αρνητικός πρωταγωνιστής των διπλών εκλογών είναι ο Σύριζα – και σ’ αυτόν θα επικεντρώσω την προσοχή μου.

Στις πρόσφατες εκλογές ο Σύριζα-ΠΣ αναμετρήθηκε με τα όριά του. Αυτό δεν συνέβη για πρώτη φορά. Επανειλημμένα βρέθηκε σε μεθοριακή θέση διακινδυνεύοντας την προοπτική του ως κυβερνώσα δύναμη. Σε άλλες περιπτώσεις εξίσου μεγάλης σημασίας, όπως η διαπραγμάτευση του χρέους με τους «εταίρους», κατάφερε και ξεπέρασε με σημαντικό κόστος την κρίση στην οποία οδηγήθηκε. Όμως η τελευταία εκλογική του δοκιμασία έδειξε ότι δεν αναστοχάστηκε επαρκώς πάνω στις προκλήσεις που αντιμετώπισε και στους τρόπους που τις διαχειρίστηκε. Γι’ αυτό και το τίμημα ήταν εξαιρετικά μεγάλο.

Το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία της κυβερνώσας Αριστεράς επιβάλλει πλέον μια κριτική επισκόπηση που να πηγαίνει σε βάθος, πέρα από την ανάλυση της πρόσφατης εκλογικής συγκυρίας. Σε αυτό θα επιχειρήσω να συμβάλω μέσα από την ανάλυση τριών περιπτώσεων όπου η κυβερνώσα Αριστερά βρέθηκε αντιμέτωπη με τα όριά της.

[…]

Ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Πολλές ευχαριστίες στην Έφη Αβδελά για την πολύτιμη βοήθεια, στους Γιώργο Αγγελόπουλο, Λόη Λαμπριανίδη, Κώστα Λιβιεράτο, Χρήστο Λυριντζή, Γιάννη Μπαλαμπανίδη, Λεωνίδα Οικονόμου και Κωστή Χατζημιχάλη για τα σχόλια και τις παραγωγικές συνομιλίες, και στη Φαίδρα Δουζίνα-Μπακαλάκη για την υποστήριξη. Για λόγους οικονομίας χώρου οι βιβλιογραφικές αναφορές περιορίζονται στα στοιχειώδη ενώ δεν γίνεται ειδική αναφορά στην πλούσια αρθρογραφία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα