Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Δημήτρης Μπαλαμπανίδης

Τχ. 155-156

Το 2012, με την κρίση και τη μνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας να μεσουρανούν, καταργείται ο μοναδικός (δημόσιος) φορέας παραγωγής και διάθεσης κοινωνικής κατοικίας, πολύτιμος παρά τη συγκριτικά με άλλες χώρες περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητά του προς όφελος πολύ οριοθετημένης κατηγορίας δικαιούχων, ασφαλισμένων στο ΙΚΑ (υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα) με πολύ χαμηλό εισόδημα. Μέσα από μία προκλητική διατύπωση, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) καταργείται ως «μικρός φορέας ειδικού σκοπού που ασχολείται με κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες δεν αποτελούν προτεραιότητα».1

Έκτοτε, παρά τις συνθήκες πρωτοφανούς και κλιμακούμενης στεγαστικής επισφάλειας, η στεγαστική πολιτική στην Ελλάδα κινείται στο όριο της απόλυτης ανυπαρξίας και εντός της σχετικής εκκωφαντικής σιωπής που σταθερά επικρατεί στη σφαίρα του δημόσιου λόγου. Ελάχιστα, και υπ’ αυτήν την έννοια κρίσιμα, εργαλεία δημόσιας παρέμβασης αποτελούν σήμερα τα προγράμματα «Επίδομα Στέγασης», «Γέφυρα» και «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους»,2 που σε καμία βέβαια περίπτωση δεν αποτελούν συγκροτημένη, αποφασιστική και επαρκή κοινωνική στεγαστική πολιτική.

Τους όρους μιας ουσιαστικής δημόσιας πολιτικής για την πρόσβαση του πληθυσμού σε οικονομικά προσιτή και αξιοπρεπή στέγη θέτουν οι εμπειρίες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών που επιχειρούν σταθερά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας, προσφέροντας έμπνευση σε όσους (επιθυμούν να) παρακολουθούν. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Γαλλία, και ειδικά ο Δήμος Παρισίων, με μακρά παράδοση στη (δημόσια) παραγωγή και διάθεση κοινωνικής κατοικίας, με εκτεταμένο απόθεμα κοινωνικών κατοικιών για ευρύ φάσμα δικαιούχων και με πολύ ενδιαφέροντα προσφάτως υλοποιημένα παραδείγματα, όπως αυτά που παρουσιάζονται παρακάτω.

Στη Γαλλία, ο Νόμος για την Αστική Αλληλεγγύη και Αναζωογόνηση, που είναι σε ισχύ από το 2000, ορίζει ότι το 20% του συνόλου των κατοικιών σε κάθε δήμο της χώρας οφείλει να είναι κοινωνικές κατοικίες. Στους δήμους που δεν πετυχαίνουν το στόχο του 20% επιβάλλεται πρόστιμο, ενώ το 2025 ο στόχος του 20% για κοινωνική κατοικία θα αυξηθεί στο 25% (όπως προβλέπει ο περίφημος νόμος Duflot). Εντωμεταξύ, η Γαλλία ακολουθεί ένα μοντέλο διευρυμένης διάθεσης κοινωνικής κατοικίας (modèle généraliste), δηλαδή διάθεσης κοινωνικής κατοικίας σε νοικοκυριά ενός μεγάλου εύρους εισοδημάτων, από νοικοκυριά με πολύ χαμηλό έως νοικοκυριά με μεσαίο εισόδημα.

[…]

Ο Δημήτρης Μπαλαμπανίδης είναι διδάκτωρ πολεοδόμος-γεωγράφος. ερευνητής σε θέματα κατοικίας και μετανάστευσης.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Βλ. Ν. 4046/2012 (ΦΕΚ 28/Α/14.2.2012), Παράρτημα V: «Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής».

2. Το πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» προσφέρει κρατική επιδότηση ενοικίου σε νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικίας τους (με εισοδηματικά κριτήρια και για διάστημα έως και 12 μήνες), το πρόγραμμα «Γέφυρα» προσφέρει κρατική επιδότηση για την αποπληρωμή δόσεων μη εξυπηρετούμενου στεγαστικού δανείου (για διάστημα έως και 9 μήνες) και το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» προσφέρει κρατική επιδότηση ενοικίου για την επανένταξη ατόμων και οικογενειών που διαμένουν σε ξενώνες αστέγων, στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα (για διάστημα έως και 18 μήνες), καθώς επίσης την κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσκευή και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, την επιδότηση εργασίας για διάστημα έως και 12 μήνες και ψυχοκοινωνική στήριξη.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα