Η «ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ» ΩΣ ΛΟΓΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ

Δήμητρα Μαρέτα

τχ. 150-152

Η ιστορία γύρω από την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό της από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΙΟΕ) και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) είναι γνωστή και δεν θα αναφερθούν εδώ λεπτομέρειες. Εξίσου γνωστό είναι ότι η μαρτυρία της Μπεκατώρου έδωσε το έναυσμα για μια σειρά σχετικών αποκαλύψεων –ειδικά στον χώρο των ηθοποιών–, οδηγώντας σε αυτό που ονομάστηκε το ελληνικό #metoo. Στο παρόν κείμενο θα δούμε ορισμένες μόνο πλευρές του συγκεκριμένου ζητήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην «υπόθεση Μπεκατώρου», καθώς το κείμενο γράφτηκε εντός του Ιανουαρίου του 2021 προκειμένου να καταγράψει τις πολύ πρώτες αντιδράσεις γύρω από την υπόθεση αυτή και την προσπάθεια να περιοριστεί το ζήτημα των βιασμών και των σεξουαλικών παρενοχλήσεων μόνο στον χώρο του αθλητισμού. Γνωρίζουμε εκ των υστέρων ότι η προσπάθεια αυτή αρχικά απέτυχε, όμως η καταγραφή και η επισήμανσή της διατηρούν την αξία της, καθώς το ελληνικό #metoo εξελίσσεται και είναι πολύ πρώιμο να προδικάσουμε την κατάληξή του. Συγκεκριμένα θα δούμε, με βασική αναφορά στη θεωρία της πατριαρχίας, πώς η διαχείριση της «υπόθεσης Μπεκατώρου» τόσο από τα ελληνικά media όσο και από ανθρώπους του αθλητισμού και της πολιτικής επιδίωξε να αναγνώσει τον βιασμό της Μπεκατώρου ως ένα φαινόμενο που αφορά τον χώρο του αθλητισμού και τους ιδιαίτερους κώδικές του και όχι ως συστατικό στοιχείο της πατριαρχίας. Θα υποστηριχθεί ότι η δημόσια συζήτηση πέτυχε να αποκρύψει την αιτιακή σχέση μεταξύ πατριαρχίας, βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης και, συνεπώς, να δικαιολογήσει και να συντελέσει στην αναπαραγωγή της πατριαρχίας, της σύμφυτης με αυτή βίας και της υποτέλειας των γυναικών και των πατριαρχικών στερεοτύπων για τη θέση της γυναίκας εντός μίας πατριαρχικά δομημένης κοινωνίας. Για την εξέταση των εν λόγω ζητημάτων θα χρησιμοποιηθούν συνεντεύξεις και δημόσιες παρεμβάσεις κυβερνητικών, κρατικών και αθλητικών παραγόντων, ενώ η εν λόγω παράθεση θα είναι ενδεικτική και όχι εξαντλητική. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι στο παρόν κείμενο εξετάζονται αποκλειστικά οι πολύ πρώτες αντιδράσεις του πολιτικού και δημοσιογραφικού προσωπικού, κατά τις δύο-τρεις πρώτες ημέρες έπειτα από τη δημοσιοποίηση της μαρτυρίας βιασμού της Μπεκατώρου, και όχι το σύνολο των αντιδράσεων αυτών. Έτσι, το κείμενο δεν φιλοδοξεί να εξαντλήσει αυτή την ιδιαίτερα δυναμική υπόθεση η οποία τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι ακόμα σε εξέλιξη, οπότε ούτε η δυναμική της ούτε η κατάληξή της είναι δυνατό να προβλεφθούν.

[…]

Η Δήμητρα Μαρέτα διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα