Ο σύγχρονος βρικόλακας: από το απόλυτο κακό στον ρομαντικό ήρωα (The Twilight Saga, The Vampire Diaries, True Blood)

Ελένη Τραγέα
Τχ. 122-123, σ. 150-158

Στο άρθρο αυτό θα αναλυθεί το πώς εμφανίζεται η μορφή του βρικόλακα στις σύγχρονες τηλεοπτικές σειρές The Vampire Diaries (VD, 2009-2013), True Blood (TB, 2008-2013) και στην κινηματογραφική σειρά The Twilight Saga (TS, 2008-2012). Τα τρία αυτά έργα επιλέχτηκαν γιατί έχουν πολυάριθμους θαυμαστές και οπαδούς είτε ως βιβλία είτε ως τηλεοπτικές και κινηματογραφικές σειρές. Επιπλέον, το κοινό τους στοιχείο είναι η παρουσίαση του βρικόλακα ως ρομαντικού ήρωα. Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον μύθο, ώστε ο βρικόλακας να γίνει αποδεκτός ως ήρωας, μπορούν να είναι ενδεικτικές για τις σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις. Ταυτόχρονα, είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη μορφή του βρικόλακα όπως παρουσιάζεται στο καθένα από αυτά, οι οποίες μεταφέρουν άλλοτε συντηρητικότερες και άλλοτε πιο φιλελεύθερες ιδέες, εκφράζοντας και ικανοποιώντας διαφορετικές μερίδες της κοινωνίας.

Το σύμβολο του βρικόλακα
Ο κάθε συγγραφέας που επιθυμεί να συμπεριλάβει στο έργο του έναν βρικόλακα αισθάνεται ελεύθερος να ανανεώσει τον μύθο αλλάζοντας, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του. Οι αλλαγές αυτές επιτρέπουν στον συγγραφέα αλλά και σε κάθε εποχή να δημιουργήσει τον βρικόλακα που έχει ανάγκη.
Η μορφή του βρικόλακα για να μπορεί να είναι αναγνωρίσιμη διατηρεί σχεδόν πάντοτε δύο σημαντικά στοιχεία: α) είναι ένα πλάσμα ζωντανό-νεκρό και β) τρέφεται με το ανθρώπινο αίμα. Οι δύο αυτές ιδιότητές του είναι τόσο αρνητικές που παραδοσιακά τον καθιστούσαν, σχεδόν αυτόματα, τον «κακό» της μυθοπλασίας. Στα σύγχρονα έργα, ωστόσο, ο βρικόλακας έχει μετατραπεί από σύμβολο του κακού σε ρομαντικό ήρωα, ξεπερνώντας τον σκόπελο των δυο βασικών χαρακτηριστικών του, απορρίπτοντας μερικές από τις παλιές του ιδιότητες και αποκτώντας ορισμένες νέες.
Η Ελένη Τραγέα είναι κριτικός κινηματογράφου.

Tags  

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα