Κράτος εν κράτει: μια ελεύθερη Ελλάδα στην καρδιά της κατεχόμενης χώρας

Για το βιβλίο: Γιάννης Σκαλιδάκης, Η Ελεύθερη Ελλάδα: η εξουσία του ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής (1943-1944), Αθήνα, Ασίνη 2014, 413 σ.

 

 

Χρίστος Μάης

τχ. 128-129, σ. 148-149

 

 

Η ιστοριογραφία της δεκαετίας του ’40, μετά από επίπονες προσπάθειες του λεγόμενου νέου κύματος ιστορικών, κινδύνευε να παγιωθεί ως μια στατιστική πτωματολογία, όπου στο επίκεντρο των όποιων ερευνών δεν υπήρχε άλλο επίδικο παρά η ποσοτικοποίηση της βίας, και η απόδειξη του ποιος εκ των πολιτικών αντιπάλων υπήρξε ο μεγαλύτερος θύτης. Προηγήθηκε βέβαια μια περίοδος όπου κυριαρχούσε μια αυστηρά πολιτική ή στρατιωτική ιστορία της περιόδου, καθορισμένη από ηρωϊκές ή προδοτικές μορφές. Παρά τη διύλιση του κώνωπα, και παρότι ίσως είναι θεωρητικά η πιο μελετημένη περίοδος της ελληνικής ιστορίας, ουσιαστικές πτυχές της περιόδου παρέμεναν ανεξερεύνητες μέχρι πρόσφατα. Κι αυτό, χωρίς προφανώς να αγνοούμε ή να παραγνωρίζουμε σημαντικές δουλειές πάνω στο θέμα (λ.χ. των Π. Βόγλη, Γ. Μαργαρίτη, Π. Παπαστράτη, Χ. Φλάισερ), που ποσοτικά τουλάχιστον αποτελούν την εξαίρεση κι όχι τον κανόνα.

 

Τα τελευταία χρόνια, έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται δουλειές νεότερων ιστορικών, οι οποίες έρχονται να ταράξουν τα λιμνάζοντα, ιστοριογραφικά, νερά της μελέτης της δεκαετίας του ’40, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον για την περίοδο. Θα επιχειρηθεί εδώ η παρουσίαση ενός εξ αυτών, του ιστορικού Γιάννη Σκαλιδάκη, με τίτλο, Η Ελεύθερη Ελλάδα: η εξουσία του ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής (1943-1944). Πρόκειται για μια από τις πρόσφατες εκδόσεις του ποιοτικού εκδοτικού οίκου Ασίνη που σε δύσκολες για το εκδοτικό τοπίο, και όχι μόνο, περιόδους, επιμένει να εκδίδει μη «ευπώλητα» βιβλία. Πρόκειται για μια αρκετά επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής διατριβής του Σκαλιδάκη, η οποία εκπονήθηκε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη του Γιώργου Μαργαρίτη, και η οποία βραβεύτηκε το 2012 από το Ίδρυμα Βασιλικής και Όλγας Σταυροπούλου.

 

Ο Χρίστος Μάης είναι υποψήφιος διδάκτωρ πολιτισμικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Leiden

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα