ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τχ. 158-159

Μαγδαληνή Αλεξανδροπούλου

  1. Εισαγωγή

Απίστευτες υποθέσεις κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, που έρχονται στη δημοσιότητα τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, ανέδειξαν την ανάγκη θεσμοθέτησης μέτρων πρόληψης και συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας της παιδικής προστασίας. Τα μέτρα αυτά πρέπει να επικεντρώνονται στον διάλογο, τη συνεργασία, τη συμμετοχή και τη δέσμευση.

Ο καταιγισμός πληροφοριών για κακοποίηση παιδιών στους κόλπους των δομών κοινωνικής προστασίας προκάλεσε μεγάλη κοινωνική αναστάτωση. Ως απάντηση στην έξαρση πρόσφατων περιστατικών, καθώς και στις ολοένα και περισσότερες καταγγελίες για όσα συμβαίνουν στα ιδρύματα προστασίας του παιδιού, ψηφίστηκε στην Ελλάδα σχετικά πρόσφατα ο ν. 4837/2021 για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών παραμέλησης και κακοποίησης ανηλίκων. Πίσω από τον καθορισμό των ρόλων, των αρμοδιοτήτων και των κυρώσεων που ορίζει ο νόμος αυτός, οι προθέσεις μπορεί να είναι καλές, η κατεύθυνση όμως είναι εν πολλοίς λανθασμένη.

Όπως ορίζουν καλές πρακτικές ευρωπαϊκών μοντέλων παιδικής προστασίας –και φυσικά μέσα στα πλαίσια που ορίζει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού- απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτίμηση επικινδυνότητας ενός περιστατικού κακοποίησης ή πιθανής κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκου, είναι να θεσπιστούν οι κατάλληλες διαλογικές και συμμετοχικές διαδικασίες που θα μπορούν να συμβάλουν σε ένα κοινωνικά αποδεκτό μοντέλο. Δυστυχώς, τα μέτρα που θεσπίζει ο νόμος δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, με συνέπεια να δίνουν έντονα την εντύπωση πως δεν αναγνωρίζουν τη σημασία που έχει, αυτή καθεαυτή, η εκτίμηση της επικινδυνότητας ενός περιστατικού. Προβλέπεται, βέβαια, να υπάρχει ένας Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων που να είναι αρμόδιος για κάθε δομή παιδικής προστασίας και αυτό από μόνο του είναι θετικό. Πλην όμως ορίζεται ότι ο Υπεύθυνος αυτός αφενός μεν θα ζει και θα δραστηριοποιείται μέσα στη δομή, αφετέρου δε θα έχει αρμοδιότητες που θα είναι καθαρά διοικητικέςδιεκπεραιωτικές. Προβλέπεται, δηλαδή, ότι οι αρμοδιότητές του θα αφορούν απλά και μόνο τη συγκέντρωση, την καταγραφή και τη διαβίβαση των αναφορών περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων στον αρμόδιο εισαγγελέα ή στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή ή δυνητικά στις Κοινωνικές Υπηρεσίες (άρθρο 5 του ν. 4837/2021).

[…]

Η Μαγδαληνή Αλεξανδροπούλου είναι ειδικός στα δικαιώματα του παδιού (μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Δικαιώματα του Παιδιού, Freie Universität) και διαθέτει εργασιακή εμπειρία στο σύστημα παιδικής προστασίας στο Βερολίνο

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα