Μια μικρή ιστορική αναδρομή

Ηλίας Κούβελας

τχ. 124, σ. 75-77

 

Τα Σύγχρονα Θέματα είχαν, πριν από λίγα χρόνια, παρουσιάσει ένα αφιέρωμα με τίτλο «Η δημόσια υγεία στην Ελλάδα σήμερα». Τα μεγάλα προβλήματα στον χώρο, που με έμφαση αναφέρθηκαν σε εκείνο το αφιέρωμα, συνεχίζουν να υπάρχουν δυστυχώς ακόμα. Και για να αναφέρω μόνο ένα από αυτά: πρόκειται για την ανυπαρξία πρωτοβάθμιας περίθαλψης που οφείλεται όχι μόνο στην αδυναμία της δημόσιας διοίκησης να σχεδιάσει και να οργανώσει τούτο τον εξαιρετικά σημαντικό θεσμό, αλλά και στην αντίδραση ποικίλων κοινωνικών παραγόντων, του ιατρικού κόσμου της χώρας περιλαμβανομένου. Στο παρόν τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων συμπεριλάβαμε ένα αφιέρωμα για τη «βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα σήμερα», ένα επίσης κρίσιμο θέμα που σχετίζεται με την υγεία των ανθρώπων. Σε αυτό το εισαγωγικό σημείωμα θα προσπαθήσω να κάνω μια σύντομη αναδρομή στη σχετικά πρόσφατη ιστορία του θέματος, όπως την έζησα προσωπικά.

Ήταν, αν θυμάμαι καλά, το καλοκαίρι του 1978, λίγους μήνες μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα και την έναρξη της λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, που δέχτηκα την τηλεφωνική πρόσκληση για μία σύσκεψη που θα πραγματοποιείτο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ). Αντικείμενο της συνάντησης, όπως μας είπε ο προσκαλών, ήταν να δημιουργηθεί μία υπηρεσία, η οποία θα φρόντιζε να οργανώσει την έρευνα στην Ελλάδα. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά «όλοι στην Ευρώπη λένε στον πρωθυπουργό (Κωνσταντίνο Καραμανλή): πώς ζητάς να μπεις στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες (νομίζω αυτός ήταν ο όρος τότε) χωρίς να έχεις οργανωμένη έρευνα στην Ελλάδα;». Έτσι, ως απόκριση σε αυτή την πίεση από την Ευρώπη δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Έρευνας και Τεχνολογίας, στην οποία εντάχθηκε ένας μικρός αριθμός αξιόλογων επιστημόνων. Θα μπορούσα να πω ότι επρόκειτο για μια υπηρεσία υπόδειγμα, η οποία ανέλαβε να διαχειρισθεί ένα μικρό ποσό κονδυλίων που διατίθεντο για την έρευνα, και το οποίο ως τότε διαχειριζόταν το ΕΙΕ. Βέβαια, συνέχισαν να υπάρχουν διάφορα φέουδα, όπως τα Υπουργεία Υγείας και Γεωργίας που μοίραζαν ερευνητικά κονδύλια με μάλλον αδιαφανείς τρόπους.

Ο Ηλίας Κούβελας είναι ομότιμος καθηγητής φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα