ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΟΣΠΟΡΟΥ: ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Νίκος Χριστοφής

τχ. 150-152

Η νέα χρονιά βρήκε την τουρκική κυβέρνηση αντιμέτωπη με ακόμα ένα κύμα διαμαρτυριών. Αυτήν τη φορά οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε ένα, κατά γενική ομολογία, ακατάλληλο πρόσωπο στο αξίωμα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης, ίσως του πιο αναγνωρίσιμου διεθνώς πανεπιστημίου της Τουρκίας.

Όλα ξεκίνησαν την 1η Ιανουαρίου 2021, όταν ο Ερντογάν, σύμφωνα με την προσφιλή του πρακτική, εξέδωσε ακόμα ένα διάταγμα με το οποίο ανακοίνωνε τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού στην ηγεσία της πρυτανείας του πανεπιστημίου, παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την άμεση συμμετοχή του ακαδημαϊκού προσωπικού στη διαδικασία εκλογής των πρυτανικών αρχών και όπως άλλωστε ορίζεται από το καταστατικό του ίδιου του πανεπιστημίου. Τις επόμενες ημέρες, χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο πανεπιστήμιο για να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή της απόφασης του καθεστώτος, στόχος του οποίου δεν ήταν άλλος από τον πλήρη έλεγχο ενός εκ των λίγων εναπομεινάντων ιδρυμάτων που έχει καταφέρει να διατηρήσει κάποιον βαθμό θεσμικής αυτονομίας και ακαδημαϊκής ελευθερίας τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Σύντομα, αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν μπροστά στην κεντρική πύλη του πανεπιστημίου για να αποτρέψουν τους φοιτητές από το να εισέλθουν στην πανεπιστημιούπολη. Ο διορισμός τού εν λόγω πρύτανη, αλλά και το κατασταλτικό, αστυνομικό κράτος που έχει στηθεί από την τουρκική κυβέρνηση, στόχο έχει να ενισχύσει και να επιβάλει τις αυταρχικές, μονομερείς πολιτικές της, οι οποίες αποτυπώνονται συμβολικά με την τοποθέτηση χειροπεδών στην πύλη του πανεπιστημίου.

Πράγματι, οι ώρες που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις αναδεικνύουν τον αυταρχικό χαρακτήρα του καθεστώτος Ερντογάν, με αστυνομικές επιδρομές να πραγματοποιούνται στα σπίτια των φοιτητών γκρεμίζοντας ακόμα και τοίχους για να εισβάλουν βίαια μέσα, εικόνες που θύμιζαν τη μεταπραξικοπηματική περίοδο. Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε όλες τις συναντήσεις, τις διαδηλώσεις και τις πορείες στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Βοσπόρου, χρησιμοποιώντας την πανδημία ως δικαιολογία για να αποτρέψει περαιτέρω διαμαρτυρίες, μια πρακτική που δεν διαφέρει από τις πρόσφατες ελληνικές, όπου, χρησιμοποιώντας την πανδημία, προσφεύγουν στην ψήφιση νομοσχεδίων και στην εφαρμογή ίσως μερικών από τα πιο ακραία, καταπιεστικά μέτρα που έχει βιώσει η χώρα από το 1974. Φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια της πόλης δεν άργησαν να ενώσουν τις φωνές τους και να πραγματοποιήσουν μαζική πορεία κατά μήκος του Βοσπόρου προς την ασιατική πλευρά της πόλης ως συνέχεια έκφρασης της αντίθεσής τους.

[…]

Ο Νίκος Χριστοφής είναι αναπληρωτής καθηγητής Τουρκικής και Μεσανατολικής Ιστορίας και Πολιτικής, Κέντρο Τουρκικών Σπουδών, Shaanxi Normal University, Σιάν, Κίνα.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα