Παρουσίαση του εργαστηρίου «Καθεστώτα κρίσης και αναδυόμενα κοινωνικά κινήματα στις πόλεις της νότιας Ευρώπης»

Μαρία Καλαντζοπούλου, Πέννυ Κουτρολίκου, Δήμητρα Σιατίτσα, Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου
τχ. 120, σ. 97-99

Στις 7-9 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένα τριήμερο διεθνές εργαστήριο με θέμα «Καθεστώτα κρίσης και αναδυόμενα κοινωνικά κινήματα στις πόλεις της Νότιας Ευρώπης».1 Το εργαστήριο οργανώθηκε από την ομάδα Encounter Athens σε συνεργασία με το INURA της Αθήνας (International Network for Urban Research and Action) και το Ινστιτούτο Διακυβέρνησης και Δημόσιων Πολιτικών (IGOP) του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Το εργαστήριο χρηματοδοτήθηκε από τα Regional Workshop Awards του περιοδικού ριζοσπαστικής γεωγραφίας Antipode και είχε την υποστήριξη του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ.

Βασική επιδίωξή του ήταν να φέρει σε επαφή κοινωνικά κινήματα και ακαδημαϊκούς / ερευνητές από την Ελλάδα, την Ιταλία την Ισπανία και την Πορτογαλία, με στόχο την κριτική διερεύνηση των επιπτώσεων της κρίσης στις πόλεις της νότιας Ευρώπης, την ανταλλαγή εμπειριών από συγκεκριμένες πρακτικές και αγώνες, καθώς και τη συλλογική παραγωγή ιδεών και κατευθύνσεων ριζοσπαστικής δράσης. Το εργαστήριο οργανώθηκε γύρω από εστιασμένες παρουσιάσεις και οργανωμένες συζητήσεις, σε τέσσερις θεματικές ενότητες που συμπύκνωναν τα βασικά ζητήματα προς διερεύνηση: «Καθεστώτα κρίσης σε πόλεις της νότιας Ευρώπης», «Υπερ-νεοφιλελεύθερη αστική ανάπτυξη», «Η κρίση της κατοικίας» και «Το τοπικό ως αναφορά για νέες κινητοποιήσεις, δίκτυα αλληλεγγύης και δράσεις».

1. Οι παρουσιάσεις και τα υλικά του εργαστηρίου έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: http://urbanrise.net/

 

Η Μαρία Καλαντζοπούλου είναι πολιτικός μηχανικός και υποψήφια διδάκτωρ στο ΕΜΠ. Η Πέννυ Κουτρολίκου είναι αρχιτέκτων και διδάκτωρ πολεοδομίας του UCL, ενώ η Δήμητρα Σιατίτσα και η Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου είναι αρχιτέκτονες και υποψήφιες διδάκτορες στο ΕΜΠ. Είναι, επίσης, όλες μέλη της ομάδας Encounter Athens.

Tags  

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα