ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΜΠΑΙΝΤΕΝ, Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ

Χρίστος Κανελλόπουλος

Τχ. 153-154

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, διηγείται ο Πωλ Κρούγκμαν, είχε καλέσει μερικούς προοδευτικούς οικονομολόγους και τους είχε ζητήσει αντισυμβατικές πολιτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν το νέο πνεύμα της προεδρίας του. Πριν μιλήσουν, τους έβαλε έναν όρο: «Μη μου πείτε να ξοδέψω ένα τρισ. δολάρια σε δημόσια έργα. Το ξέρω ότι πρέπει, αλλά δεν μπορώ».

Πρόσφατα, στο Κογκρέσο προεγκρίθηκε ένα πλαίσιο προϋπολογισμού δημοσίων δαπανών για το 2022 κόστους 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που προβλέπει επενδύσεις στην κοινωνική πολιτική, την εκπαίδευση, την εργασία και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ νωρίτερα είχε ψηφιστεί άλλο ένα πακέτο δαπανών για δημόσιες υποδομές της τάξης του 1 τρισ. με τη συναίνεση και μερίδας των Ρεπουμπλικανών. Σε αυτά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τη γιγαντιαία παρέμβαση ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων (περίπου 10% του αμερικανικού ΑΕΠ) στην αρχή της προεδρίας Μπάιντεν για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Την προηγούμενη χρονιά, το 2020, η έκταση της κρατικής παρέμβασης στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια: 2,2 τρισ. ήταν οι γενναιόδωρες δαπάνες της προεδρίας Τραμπ, που συνέβαλαν αποφασιστικά στη συγκράτηση της ύφεσης και της ανεργίας στις ΗΠΑ και εξηγούν πιθανότατα και την αναπάντεχα καλή εκλογική του επίδοση, στις οποίες προστέθηκαν 0,9 τρισ. τον Δεκέμβριο 2020 με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Κογκρέσου.

Mέσα σε λίγους μήνες, η προεδρία Μπάιντεν προώθησε στο Κογκρέσο την έγκριση δαπανών 6,5 τρισ. (32% του ετήσιου ΑΕΠ των ΗΠΑ), με ένα μείγμα άμεσων βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων τόνωσης της ζήτησης και επενδύσεων, που θα αλλάξουν την αμερικανική κοινωνία και οικονομία τουλάχιστον για μια γενιά. Πρόκειται για μέγεθος δαπανών ευθέως συγκρίσιμο με το New Deal (χωρίς, προς το παρόν, να το ξεπερνά), ενώ μόνο οι δαπάνες για υποδομές είναι οι υψηλότερες των τελευταίων πέντε δεκαετιών.

[…]

Ο Χρίστος Κανελλόπουλος είναι πολιτικός επιστήμονας

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα