ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΡΩΣΙΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Τχ. 155-156

H Φαρίντα Ρουστάμοβα –ανεξάρτητη Ρωσίδα δημοσιογράφος με μακρά εμπειρία σε ρεπορτάζ από τα κέντρα εξουσίας της Μόσχας και του Κρεμλίνου, κάτι που της επέτρεψε να καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνομιλητές της– κατέγραψε τις αντιδράσεις μεγάλου αριθμού μελών της πολιτικής, τραπεζικής, επιχειρηματικής και μιντιακής ελίτ της Ρωσίας σε σχέση με την απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία. Σε πρόσφατα άρθρα και συνεντεύξεις της επισημαίνει τον απόλυτο αιφνιδιασμό τους: κανένας δεν περίμενε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα επέλεγε τον πόλεμο· ήταν όλοι πεπεισμένοι ότι οι κλιμακούμενες απειλές του αποσκοπούσαν στην ενίσχυση απλώς της διαπραγματευτικής του θέσης έναντι της Δύσης. Αμέσως μετά την εισβολή, επικράτησε παραλυσία· οι περισσότεροι από τους συνομιλητές της Ρουστάμοβα εξέφραζαν κατ’ ιδίαν έκπληξη και συγκλονισμό, αγωνία, διαφωνία και φόβο για τα επερχόμενα. Δημοσίως ελάχιστοι διαφοροποιήθηκαν. Πολύ σύντομα όμως σχεδόν όλοι ανασυντάχθηκαν πίσω από την επίσημη γραμμή. Σε ομιλία του στις 16 Μαρτίου ο Βλαδίμηρος Πούτιν υπήρξε σαφής για την τύχη που περιμένει την «πέμπτη φάλαγγα» εν μέσω του «υπαρξιακού» αγώνα της Ρωσίας: «Ο ρωσικός λαός θα μπορεί πάντοτε να διακρίνει τους πατριώτες από τα αποβράσματα και τους προδότες, και να τους φτύνει σαν μύγες που έτυχε να χωθούν στο στόμα του. Είμαι πεπεισμένος ότι μια τέτοια φυσική και αναγκαία αυτοκάθαρση της κοινωνίας δεν μπορεί παρά να ενδυναμώσει τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, τη συνοχή και την ετοιμότητά μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις».

Η απολυταρχική εξουσία του Πούτιν –«κυριαρχική δημοκρατία» την αποκαλεί– είναι από καιρό εδραιωμένη και αδιαμφισβήτητη: η αντιπολίτευση έχει εξουδετερωθεί· τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης ελέγχονται πλήρως· η λογοκρισία απαγορεύει οποιαδήποτε εναλλακτική πηγή πληροφόρησης· ο χαφιεδισμός κερδίζει έδαφος σ’ όλα τα επίπεδα της κοινωνίας· οι διαδηλωτές συλλαμβάνονται. Υπό αυτές τις συνθήκες, το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα του ρωσικού λαού έχει ενστερνιστεί το πουτινικό αφήγημα και υποστηρίζει την εισβολή και τον πόλεμο δεν προκαλεί την παραμικρή εντύπωση, όπως δεν προκαλεί εντύπωση ότι πολλοί Ρώσοι, εξ όσων έχουν τη δυνατότητα, εγκαταλείπουν τη χώρα. Εντύπωση, αντιθέτως, για το σθένος τους προκαλούν οι χιλιάδες Ρώσοι πολίτες που, είτε συλλογικά είτε ατομικά, αψηφούν το κόστος και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εισβολή, τον πόλεμο και τον Πούτιν. Εκατοντάδες είναι ήδη στη φυλακή. Υποκλινόμαστε μπροστά στο ηθικό τους ανάστημα και παραθέτουμε δύο αντιπροσωπευτικά κείμενα διαμαρτυρίας.

Το πρώτο είναι μια ανοικτή επιστολή Ρώσων πανεπιστημιακών, επιστημόνων (μεταξύ αυτών και αρκετών μελών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών) και δημοσιογράφων που καλύπτουν θέματα επιστήμης, η οποία αναρτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 στον ιστότοπο Troitsky Variant–Nauka, που αποτελεί τμήμα μιας δημοφιλούς ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας για τα επιστημονικά νέα. Από τη στιγμή που το ρωσικό κοινοβούλιο όρισε ότι το να αποκαλείται η ρωσική εισβολή οτιδήποτε άλλο εκτός από «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» συνιστά ποινικό αδίκημα που επιφέρει έως και 15 χρόνια φυλάκισης, η επιστολή διαγράφηκε από τη ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (Ρωσκομναντζόρ), με εντολή της Γενικής Εισαγγελίας. Κατόπιν τούτου, η επιστολή αναρτήθηκε στον ιστότοπο μιας νέας ηλεκτρονικής έκδοσης, της T-Invariant, η οποία δημιουργήθηκε από Ρώσους επιστήμονες που ζουν εκτός Ρωσίας. Μέχρι τις 17 Μαρτίου η επιστολή είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 8.000 υπογραφές.

Το δεύτερο κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά την εισβολή, είναι ένα μανιφέστο της Φεμινιστικής Αντιπολεμικής Αντίστασης. Πρόκειται για ένα σχήμα, στο οποίο ενώθηκαν φεμινιστικές ομάδες από όλη τη Ρωσία, αντιτασσόμενες στον πόλεμο και την κατοχή της Ουκρανίας. Το φεμινιστικό κίνημα στη Ρωσία είναι ένα από τα ελάχιστα αντιπολιτευτικά κινήματα που δεν έχει πλήρως εξαρθρωθεί από τα διαδοχικά κύματα διώξεων που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Πούτιν.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΩΣΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Εμείς, Ρώσοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι του επιστημονικού ρεπορτάζ, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας εναντίον των εχθροπραξιών που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας στο έδαφος της Ουκρανίας. Το ολέθριο αυτό βήμα οδηγεί σε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και υποσκάπτει τα θεμέλια του εγκαθιδρυμένου συστήματος διεθνούς ασφάλειας. Η Ρωσία φέρει ακέραια την ευθύνη για την εξαπόλυση ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη.

Ο πόλεμος αυτός δεν επιδέχεται ορθολογική δικαιολόγηση. Οι απόπειρες να χρησιμοποιηθεί η κατάσταση στο Ντονμπάς ως πρόσχημα για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη. Είναι σαφές ότι η Ουκρανία διόλου δεν συνιστά απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας. Ο πόλεμος εναντίον της είναι άδικος και στερείται παντελώς νοήματος.

[…]

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΡΩΣΙΔΩΝ ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΩΝ

Στις 24 Φεβρουαρίου, γύρω στις 5.30 π.μ. ώρα Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια «ειδική επιχείρηση» στο έδαφος της Ουκρανίας με σκοπό να «αποναζιστικοποιήσει» και να «αποστρατιωτικοποιήσει» το κυρίαρχο αυτό κράτος. Η επιχείρηση προετοιμαζόταν πολύ καιρό πριν. Επί μήνες, ρωσικά στρατεύματα κινούνταν προς τα σύνορα με την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της χώρας μας απέρριπτε κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης. Τώρα βλέπουμε ότι έλεγε ψέματα.

Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στη γειτονική μας χώρα. Δεν επιτρέπει στην Ουκρανία να απολαύσει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ούτε να ελπίζει σε μια ειρηνική ζωή. Δηλώνουμε –και δεν είναι η πρώτη φορά– ότι ο πόλεμος διεξάγεται οκτώ χρόνια τώρα, με πρωτοβουλία της ρωσικής κυβέρνησης.

[…]

 

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα