«Στη δίνη της ελληνικής κρίσης. Κόμματα, θεσμοί, πολιτική, ιδεολογίες». Το συνέδριο του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου

Νικόλας Ι. Τζήμος
τχ. 120, σ. 100-103

Στις 14 και 15 Ιανουαρίου 2013, διεξήχθη το επιστημονικό συνέδριο «Στη δίνη της ελληνικής κρίσης. Κόμματα, θεσμοί, πολιτική, ιδεολογίες» του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου, υπό τη διεύθυνση και επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη. Με αφορμή την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια, επιχειρήθηκε μια πρώτη ανάλυση των επιπτώσεών της στο κομματικό και πολιτικό σύστημα, στο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο και στη λειτουργία των θεσμών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν αρκετοί νέοι αλλά και παλαιότεροι επιστήμονες από διάφορα γνωστικά πεδία, αλλά και επιστήμονες από πανεπιστήμια του εξωτερικού, γεγονός που επέτρεψε την ανάλυση σε ένα συγκριτικό πλαίσιο σχετικά με τις μεταβολές που επέφερε η οικονομικοπολιτική κρίση σε μακροσκοπικό επίπεδο στην κοινωνική και πολιτική σφαίρα.

Το συνέδριο οργανώθηκε γύρω από τέσσερις θεματικές:

α) Το ελληνικό κομματικό σύστημα σε κρίση και μετασχηματισμό

β) Η κρίση της πολιτικής σήμερα

γ) Πολιτικό σύστημα και θεσμοί σε δοκιμασία και

δ) Ιδεολογικές εξελίξεις και συλλογικές παραστάσεις.

Παρακάτω ακολουθεί μια σύνοψη των γενικών κατευθύνσεων των εισηγήσεων, των επιστημονικών συγκλίσεων ή αποκλίσεων.

Ο Νικόλας Ι. Τζήμος είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών.

Tags  

[jetpack_subscription_form title=”ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ” subscribe_text=”Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα” subscribe_button=”ΕΓΓΡΑΦΗ”]