Τεύχος 155-156

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ιανουάριος-Ιούνιος 2022

Το νέο διπλό τεύχος τεύχος #155-156 των Σύγχρονων Θεμάτων ανοίγει με το Κείμενο Αλληλεγγύης του περιοδικού στην αγωνιζόμενη Ουκρανία. Στην ενότητα που ακολουθεί, ο Denys Gorbach συζητά τις αλλαγές που συντελέστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην ουκρανική κοινωνία, ο Timothy Snyder γράφει για την ουκρανική ταυτότητα και η Donatella Della Porta για τις κοινωνικές κινητοποιήσεις στην Ουκρανία. Ο Silvio Pons αναρωτιέται για το τι φοβάται ο Πούτιν, ο Θόδωρος Τσίκας γράφει για την απειλή του μεγαλορωσικού εθνικισμού, ο Σωτήρης Βαλντέν επισημαίνει τους κινδύνους που ενέχει η κλιμάκωση του πολέμου, η Ευτυχία Βουτυρά και η Στυλιανή Λέτσιου γράφουν για τους Ουκρανούς πρόσφυγες στον Προμαχώνα και ο David Ost για τη θέση της Αριστεράς απέναντι στον πόλεμο. Στην ίδια ενότητα δημοσιεύονται παρεμβάσεις Ρώσων και Ρωσίδων αντιφρονούντων, ανοικτή επιστολή του Ουκρανού σκηνοθέτη Σεργκέι Λοζνίτσα καθώς και το διαβόητο δοκίμιο του Βλαντιμίρ Πούτιν για την «ιστορική ενότητα» Ρώσων και Ουκρανών, το οποίο πλαισιώνει με εισαγωγικό σημείωμα ο Νικόλας Πίσσης.

Στα «Άρθρα-Μελέτες», ο Σέργιος Μήτας προτείνει κάποιες σκέψεις για μια κριτική, δικαιοφιλοσοφική θεώρηση της επαιτείας, ο Θάνος Λίποβατς εξετάζει από ψυχαναλυτική σκοπιά τη σχέση ανάμεσα στο πολιτικό και στο ηθικό πεδίο και η Δήμητρα Μαρέτα επιστρέφει στον φιλελευθερισμό των John Locke και John Stuart Mill για να συζητήσει τη σχέση μεταξύ κράτους και θρησκείας. Ο Νίκος Τράντας και ο Βασίλης Πεσμαζόγλου υποστηρίζουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα της βιώσιμης/πράσινης ανάπτυξης και ο Δημήτρης Κάστανος ανασυγκροτεί την εξέλιξη των οικονομικών θεωριών περί κατατμημένων αγορών εργασίας.

Στον Φάκελο «Στεγαστική επισφάλεια στην Ευρώπη της κρίσης: εξελίξεις, παρεμβάσεις και διακυβεύματα γύρω από την κατοικία», σε επιμέλεια Δημήτρη Μπαλαμπανίδη, η Αθηνά Αραμπατζή, ο Δημήτρης Πέττας και ο Πασχάλης Σαμαρίνης κάνουν μια εισαγωγή στο ζήτημα της στέγης εστιάζοντας στην περίπτωση της Αθήνας, ο Γιώργος Θώδος και ο Δημήτρης Πέττας γράφουν για το κίνημα Deutsche Wohnen & CO Enteignen στο Βερολίνο, η Δήμητρα Σιατίτσα για τον νέο νόμο σχετικά με την κατοικία στην Ισπανία και ο Δημήτρης Μπαλαμπανίδης για την κοινωνική κατοικία στο Παρίσι και στη Γαλλία γενικότερα.

Στα «Έπεα Πτερόεντα», η Αγγελική Σεραφείμ και η Αγγέλικα Ψαρρά γράφουν για το ζήτημα της εισαγωγής του αδικήματος της γυναικοκτονίας στον ποινικό κώδικα, η Φένια Τούντα αναδεικνύει την υποκρισία της σύγχρονης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και η Αθηνά Σκουλαρίκη παρουσιάζει τις πολλαπλές όψεις της (αν)ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Τέλος, ο Στέφανος Γραβάνης, ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης και ο Λάμπρος Φλιτούρης προσεγγίζουν από τρεις διαφορετικές σκοπιές τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές.

Στις «Βιβλιοκρισίες», η Λήδα Παπαστεφανάκη γράφει για το βιβλίο του Φωκίωνα Κοτζαγεώργη Πρώιμη οθωμανική πόλη. 7 περιπτώσεις από τον νοτιοβαλκανικό χώρο: Αδριανούπολη – Σέρρες – Καστοριά – Τρίκαλα – Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Ιωάννινα, η Μαρία Θανοπούλου για το βιβλίο της Κούλας Κασιμάτη Κυθηραϊκές προσωπικότητες. Στα παροικιακά κέντρα της Οθωμανικής Επικράτειας (18ος-20ός αιώνας), η Αλεξάνδρα Μπακαλάκη για το βιβλίο του Αιμίλιου Τσεκένη Η Αφρική και οι ανθρωπολογίες της. Αποικιακές και μετα-αποικιακές εθνογραφίες, ο Μουράτ Ισσί για το βιβλίο της Έφης Κάννερ Άνδρες και γυναίκες στην τροχιά του εκσυγχρονισμού.Ο τουρκικός εκσυγχρονισμός από τη σκοπιά των έμφυλων σχέσεων και η Ρεγγίνα Ζερβού για το βιβλίο του Νίκου Ποταμιάνου Της αναιδείας θεάματα. Κοινωνική ιστορία της Αποκριάς στην Αθήνα, 1800-1940.

 

 

Δείτε Επίσης

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα