Τεύχος 160-161

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Απρίλιος-Δεκέμβριος 2023

Το νέο διπλό τεύχος #160-161 των Σύγχρονων Θεμάτων φιλοξενεί στη στήλη «Έπεα Πτερόεντα» κείμενα του Δημήτρη Χριστόπουλου για τις δυσοίωνες προοπτικές της δημοκρατίας και στην Ελλάδα, του Βαγγέλη Καραμανωλάκη για τη θέση του Πολυτεχνείου στην ιστοριογραφία και τη συλλογική μνήμη, και της Βενετίας Κάντσα για τις διαφορετικές πτυχές της συζήτησης περί γάμου ομόφυλων ζευγαριών.

Το αφιέρωμα στον πόλεμο ασύμμετρης ισχύος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023, ανατέμνει τόσο τα αίτια και τις τραγικές συνέπειές του για τις εμπλεκόμενες πλευρές όσο και τον διεθνή αντίκτυπό του όπως αναδεικνύονται στα άρθρα των Chaim Levinson (μτφρ. Ρίκα Μπενβενίστε), Hillel Schenker, Rajah Shehadeh, Orly Noy, των «Μαχητών της Ειρήνης» Sulaiman Khatib και Avner Wishnitzer (μτφρ. Αντιγόνη Σαμέλα), Judith Butler (μτφρ. Κατερίνα Ροζάκου), Eva Illouz, Aviad Kleinberg και David Grossman (μτφρ. Ρίκα Μπενβενίστε), Radhika Sainath, και στα ποιήματα των Meir Wieseltier «Ενάντια στη φωνή του αίματος» και Mosab abu Toha «Νεκρολογία.» (μτφρ. Αντιγόνη Σαμέλα).

Ακολουθεί ο φάκελος για τις «Εκλογές 2023» που επιμελούνται οι Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Ευθύμιος Παπαταξιάρχης και Αλέξανδρος Κεσσόπουλος με άρθρα των Πέτρου Ιωαννίδη και Ηλία Τσαουσάκη για τις ανατροπές του διπλού εκλογικού αποτελέσματος, του Παναγιώτη Κουστένη για τις τομές και αντιστροφές των εκλογών, του Ευθύμιου Παπαταξιάρχη για τα όρια της κυβερνώσας Αριστεράς, του Γιάννη Καραγιάννη για την αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διπλές εκλογές του 2023 και των Κατερίνας Λαμπρινού, Γιάννη Μπαλαμπανίδη και Στράτου Φαναρά για το φαινόμενο της αποχής.

Στα άρθρα-μελέτες, οι Παναγιώτης Μαντζούφας και Χαράλαμπος Κουρουνδής γράφουν για τον συνταγματικό λόγο του Ηλία Ηλιού, ο Δημήτηρης Δημούλης αναλύει τη σημασία της συνθήκης της Λωζάνης και τις πρόσφατες παρανοήσεις της σε ό,τι αφορά τις μειονότητες, ο Νίκος Νικολέτος εξετάζει τη σχέση τεχνολογίας και πολιτικής στο έργο του Langdon Winner, o Χρήστος Γροσδάνης εστιάζει στις μυθιστορηματικές τεχνικές και τη στάση του Μίλαν Κούντερα απέναντι στην πολιτική, η Μαρίνα Σταμάτη πραγματεύεται τη σχέση ψυχανάλυσης και κινηματογραφικής καταγραφής στον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου και ο Κώστας Κατσάπης καταπιάνεται με τους αμερικανικούς φεμινισμούς της δεκαετίας του ’60 όπως εκφράζονται από τις εμβληματικές μορφές της Julia Childe και Betty Friedan.

Στα κλασικά κείμενα ο Γρηγόρης Ανανιάδης μεταφράζει το εξαιρετικά επίκαιρο άρθρο του Stuart Hall σχετικά με «ορισμένες ‘πολιτικά μη ορθές ατραπούς’ της πολιτικής ορθότητας».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλάει για την κουλτούρα της ανάγνωσης στην Ελλάδα στη συνέντευξή του στο Γιάννη Κτενά.

Ακολουθούν οι βιβλιοκρισίες της Έλενας Χαμαλίδη για το βιβλίο του Κώστα Χριστόπουλου Ο εθνοκεντρικός λόγος στη νεοελληνική τέχνη, του Κώστα Ιωαννίδη για το βιβλίο της Έλενας Χαμαλίδη Ιστορίες στο μεταίχμιο. Μοντερνισμός και πραγματικότητα στη μεταπολεμική Ελλάδα και της Έφης Αβδελά για το βιβλίο του Αντώνη Μόλχο, Η κοινοτοπία του καλού. Ένα εβραιόπουλο στην Ελλάδα της Κατοχής. Ακόμη, ο Στέφανος Ρέγκας γράφει για το βιβλίο του Άρη Στυλιανού Γνώση και πάθος στη νεότερη φιλοσοφία, ο Δημήτρης Δημούλης για το βιβλίο του Δημήτρη Χριστόπουλου, Ταξίδι στο κράτος. Κυριαρχία, δίκαιο, δικαιώματα, ο Ιορδάνης Κουμασίδης για το βιβλίο του Στέφανου Γερουλάνου, Η διαφάνεια και οι κριτές της. Μια ιστορία της μεταπολεμικής γαλλικής σκέψης, η Μαρία-Σταυρούλα Σιαχάμη για το βιβλίο του Αγγελου Τσέκερη, Λίγος εμφύλιος ακόμα: η καραμανλική τρομοκρατία, η δημοκρατική αντίσταση και η αριστερά 1958-63 και, τέλος, η Ελένη Παπαγαρουφάλη παρουσιάζει το βιβλίο που επιμελήθηκαν οι Δέσποινα Νάζου, Μιχάλης Νικολακάκης και Μανόλης Τζανάκης Ταξίδια χωρίς προορισμό. Κριτικές προσεγγίσεις στις τουριστικές σπουδές.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα