Το κόστος της πολιτικής αποτροπής της μετανάστευσης

Γεωργία Σπυροπούλου

τχ. 142

Τους τελευταίους μήνες, οι συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, γνωστό και ως hotspot, της Μόριας μονοπωλούν τη δημόσια συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας και σε διεθνές επίπεδο. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο αριθμός των ανθρώπων που διαμένει στο Κέντρο ξεπερνά τρεις φορές τη χωρητικότητά του. Ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων απευθύνουν έκκληση για την κατάσταση που επικρατεί και καλούν τις Αρχές για την άμεση μεταφορά των ευάλωτων αιτούντων άσυλο σε ασφαλείς δομές φιλοξενίας. Το πρόβλημα του υπερ-συνωστισμού και των ακατάλληλων και ανεπαρκών συνθηκών διαβίωσης δεν αποτελεί ζήτημα μόνο της Μόριας. Στη Μόρια εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί, γεγονός που αυξάνει την κρισιμότητα της κατάστασης, την ένταση και τις ευθύνες. Ωστόσο, η ζοφερή κατάσταση που εντοπίζεται εκεί εμφανίζεται και στα άλλα τέσσερα hotspots που λειτουργούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάνει λόγο για «τις τρομερά ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, τις συμπλοκές μεταξύ ομάδων απελπισμένων ανθρώπων, τα αυξανόμενα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και επιθέσεων και τις αυξανόμενες ανάγκες σε ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα». Με δεδομένο ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι έκτακτη, καθώς διαδραματίζεται εδώ και τουλάχιστον ένα έτος, όπως επίσης ότι όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε κάποιον αόριστο χώρο, αλλά σε δομές κρατικής αρμοδιότητας, μπορούν να εξαχθούν τα παρακάτω συμπεράσματα: α) Η επιβολή μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας σε συνδυασμό με τις νέες αφίξεις και τη μη δημιουργία επιπρόσθετων δομών φιλοξενίας θα οδηγούσαν μαθηματικά σε υπε-ρσυνωστισμό και σε ό,τι αυτός συνεπάγεται για τις συνθήκες ασφαλείας. Είναι γνωστό ότι τα Κέντρα αυτά έχουν σχεδιαστεί αφενός για βραχύχρονη διαμονή και αφετέρου δεν φέρουν τη δυναμική για να υποστηρίξουν τη στέγαση μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Στα τέλη του Σεπτέμβρη, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι διέμεναν σε εγκαταστάσεις με μέγιστη χωρητικότητα 6.438 ατόμων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ανεξάρτητα από τις στοχοθεσίες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθεται και το ζήτημα της καθ’ ημάς ευθύνης. Το γεγονός ότι η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια πολιτική αποτροπής δεν αποστερεί τις ευθύνες του ελληνικού κράτους, διότι τα Κέντρα αυτά βρίσκονται στο έδαφός της.

[…]

Η Γεωργία Σπυροπούλου είναι νομικός και υποψήφια διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα