ΤΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΟΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ, ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΙΓΙΑ ΕΩΣ ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ

Δημήτρης Κόρος

τχ. 150-152

Το κείμενο πραγματεύεται το φαινόμενο των παράνομων επαναπροωθήσεων, το οποίο έχει καταστεί κεντρική πολιτική για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Αρχικά, αναλύει κριτικά την πρόσφατη σημαντική απόφαση του ΕΔΔΑ N.D. και N.T. κατά Ισπανίας, η οποία δικαιώνει την Ισπανία για την επαναπροώθηση δύο πολιτών χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής, σηματοδοτώντας μια στροφή στο επίπεδο προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων από το ΕΔΔΑ. Έπειτα, αναλύει το φαινόμενο στην Ελλάδα, το οποίο έχει λάβει χαρακτηριστικά κανονικοποίησης, και πραγματεύεται την μόνιμη άρνηση των Αρχών, σε πείσμα της αδιαμφισβήτησης τεκμηρίωσής του. Τέλος, θέτει προβληματισμούς για την προσέγγιση του θέματος υπό την οπτική μιας ρατσιστικής βιοπολιτικής τεχνολογίας της εξουσίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών πληθυσμών.

Ι. N.D. και N.T. κατά Ισπανίας: «Έθεσαν εαυτούς σε κίνδυνο»

Η αυτόνομη πόλη της Μελίγια είναι μια ισπανική περιοχή 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη βόρεια ακτή της Αφρικής και περιβάλλεται από μαροκινό έδαφος. Τα σύνορα μεταξύ Μελίγιας και Μαρόκου είναι εξωτερικά σύνορα της Σύμβασης Σένγκεν και έτσι παρέχουν είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ισπανικές αρχές έχουν χτίσει έναν φράχτη κατά μήκος των 13 χιλιομέτρων των συνόρων, που χωρίζει τη Μελίγια από το Μαρόκο, το οποίο, από το 2014, συνίσταται σε τρεις παράλληλους φράχτες 6 μέτρων, με σκοπό την αποτροπή της εισόδου μεταναστών στην Ισπανία. Οι μαζικές απόπειρες εισόδου από το σημείο αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο, όπως και οι περιπολίες της Guardia Civil για την αποτροπή τους. Ο λόγος της επιλογής αυτής της επικίνδυνης οδού είναι η πρακτική αδυναμία υποβολής αίτησης ασύλου στα επιτρεπόμενα σημεία, λόγω των αυστηρών ελέγχων των μαροκινών αρχών.

Πολλές περιπτώσεις παράνομων μαζικών επαναπροωθήσεων έχουν αναφερθεί, κάποιες από τις οποίες έχουν αναδειχθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Μελίγια και τον Συνήγορο του Πολίτη. Επιπλέον, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες καταδίκασε τις πρακτικές αυτές των ισπανικών αρχών, όπως και την πρακτική αδυναμία των ανθρώπων να εισέλθουν νόμιμα στη χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για τo φαινόμενo των επαναπροωθήσεων, μεταξύ άλλων και στην Ισπανία.

[…]

O Δημήτρης Κόρος είναι δικηγόρος στο πεδίο του προσφυγικού δικαίου, ειδικός επιστήμονας Τμήματος Νομικής του ΔΠΘ.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα