1950-1973: Το πανόραμα μιας θεαματικής όσο και μονόπλευρης ανάπτυξης

Για το βιβλίο: Χρυσάφης Ι. Ιορδάνογλου, Η ελληνική οικονομία μετά το 1950, τόμος Α΄, Περίοδος 1950-1973: Ανάπτυξη, νομισματική σταθερότητα και κρατικός παρεμβατισμός, Τράπεζα της Ελλάδος, Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης, Αθήνα 2020, 608 σ.

Ελίζα Παπαδάκη

Τχ. 150-151-152

Μιαν εξαιρετικά χρήσιμη θεώρηση της ελληνικής οικονομίας, όπως εξελίχθηκε από το τέλος του πολέμου μέχρι τις μέρες μας, έρχεται να μας προσφέρει ο Χρυσάφης Ιορδάνογλου. Για την ώρα, μπορούμε να διαβάσουμε τον πρώτο τόμο της μελέτης, που καλύπτει την περίοδο 1950-1973. Με τη ματιά του οικονομολόγου αλλά και του ιστορικού που ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα γεγονότα, προσπερνώντας υποκειμενικές προθέσεις και ιδεολογήματα των εκάστοτε κατεχόντων την εξουσία, ο συγγραφέας συγκέντρωσε και ανέλυσε, για πρώτη φορά με τέτοια πληρότητα στη χώρα μας, όλα τα διαθέσιμα οικονομικά, δημογραφικά και κοινωνικά στατιστικά στοιχεία, τα κύρια μέτρα πολιτικής και τις θεσμικές παρεμβάσεις της περιόδου. Συνθέτοντας αυτά τα δεδομένα, εξηγεί τους πρωτοφανώς υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης της εικοσαετίας 1953-1973 (απαράβλητους στην Ευρώπη, από τις χώρες του ΟΟΣΑ μόνον η Ιαπωνία παρουσίασε ακόμα υψηλότερους)· ταυτόχρονα αναδεικνύει τα μεγάλα ζητήματα που σωρεύονταν άλυτα σε κρίσιμους τομείς, από την εκπαίδευση, την υγεία, την εν γένει κοινωνική πολιτική, τις ανισότητες ευρύτερα, μέχρι και την πολεοδομία/χωροταξία, τα οποία θα έριχναν στην οικονομία το συνθλιπτικό τους βάρος τις επόμενες δεκαετίες.

Το έτος 1953 ήταν, όπως το προσδιορίζει ο Ιορδάνογλου, το σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία: Η Κατοχή και ο εμφύλιος πόλεμος, οι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν, είχαν πλέον οριστικά τελειώσει, το βιοτικό επίπεδο μόλις ανακτούσε τα προπολεμικά επίπεδα, η αμερικανική βοήθεια περικοπτόταν δραστικά, καθώς οι ΗΠΑ τερμάτιζαν τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις του Σχεδίου Μάρσαλ στην Ευρώπη. Το ερώτημα τότε ήταν πώς, σε συνθήκες εκτεταμένης φτώχειας, κυριαρχίας του αγροτικού τομέα (58% της απασχόλησης, 28% του ΑΕΠ το 1950), κατεστραμμένων υποδομών, μηδαμινών λαϊκών αποταμιεύσεων (μετά τις δραματικές εμπειρίες των υπερπληθωρισμών της δεκαετίας του ’40), θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν οι αναγκαίοι πόροι για την ανάπτυξη της χώρας.

[…]

Η Ελίζα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα