ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΥΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ

Ο ΕΘΙΣΤΙΚΟΣ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΟΣΗ ΒΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

ORLY NOY

Τχ. 160-161

Από τη μέρα της σφαγής των ισραηλινών κοινοτήτων που περιβάλλουν τη Γάζα από τη Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει καταληφθεί από μια τρομερή επιθυμία για εκδίκηση. Υπουργοί της κυβέρνησης, στελέχη του στρατού και μέρος του ευρύτερου κοινού, συμπεριλαμβανομένων και πολλών που ταυτίζονται με το αριστερό στρατόπεδο, ζητούν ανοιχτά τον αφανισμό της Γάζας και την επιβολή ενός τιμήματος δίχως προηγούμενο στους άνω των δύο εκατομμυρίων κατοίκους της. Κάθε φορά που κάποιος αντιτίθεται σπεύδουν να απαντήσουν διαμαρτυρόμενοι: «Ποιαν άλλη επιλογή έχουμε;».

Η ερώτηση αυτή δεν είναι απλώς εύλογη, αλλά, κυρίως, η πιο σημαντική στην ημερήσια διάταξη. Θα ήθελα να προτείνω ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, μολονότι γνωρίζω ότι, όπως είναι το κοινό αίσθημα σήμερα, αποτελεί ένα αδύναμο σφύριγμα ενάντια στον άνεμο.

Η πρόταση για δράση, που καταθέτω εδώ, βασίζεται σε δυο θεμελιώδεις προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι ότι όλες οι ανθρώπινες ζωές έχουν ίση αξία. Το αίμα που ρέει στις φλέβες ενός ανθρώπου δεν είναι πιο κόκκινο από το αίμα ενός άλλου· όλοι οι κάτοικοι της γης που εκτείνεται από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη Μεσόγειο θάλασσα έχουν ίσο δικαίωμα στη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

Μη βιαστείτε όλοι να κουνήσετε το κεφάλι σας: η εμπειρία έχει αποδείξει ότι αυτή η στοιχειώδης αρχή απέχει πολύ από το να είναι ευρέως αποδεκτή. Αυτοί που είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν δίχως «εάν» και «αλλά», αυτοί και μόνο αυτοί, είναι οι πολιτικοί μου εταίροι, εξίσου Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί.

[…]

Μετάφραση: Αντιγόνη Σαμέλα

Η Orly Noy είναι πρόεδρος της φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης B’ Tselem, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Local Call, μεταφράστρια περσικής ποίησης και αυτοπροσδιορίζεται ως εβραία Μιζράζι, δηλ. εβραία που προέρχεται από αραβική χώρα.

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα