ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ

Τχ. 160-161

Επιμέλεια: Γιώργος Γιαννακόπουλος, Έλλη Δρούλια, Γιώργος Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Κατερίνα Ροζάκου, Αντιγόνη Σαμέλα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας

Τους τελευταίους μήνες η νέα πολεμική σύγκρουση στην Παλαιστίνη προκάλεσε την παγκόσμια ανησυχία και μια σφοδρή διάσταση απόψεων σχετικά με τους θύτες, τα θύματα και τους σκοπούς του πολέμου. Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν η φονικότερη των τελευταίων δεκαετιών. Η δολοφονία 1.200 ανθρώπων, εκ των οποίων τουλάχιστον 845 ήταν άμαχοι πολίτες, ο αποδεκατισμός νέων από διάφορες χώρες που συμμετείχαν στο μουσικό φεστιβάλ Νόβα και το ξεκλήρισμα κιμπούτς αποτελούν πλήγμα κατά της ειρήνης. Η δολοφονία αθώων Ισραηλινών, ο βιασμός γυναικών, η απαγωγή ηλικιωμένων, μωρών και παιδιών καταστρατηγούν κάθε κανόνα πολέμου. Το ίδιο ισχύει και για τα αντίποινα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας: ο αφανισμός άνω των 21.000 αμάχων, εκ των οποίων 8.600 ήταν παιδιά, ο βομβαρδισμός σχολείων και νοσοκομείων, χριστιανικών ναών και μουσουλμανικών τεμενών, κτιρίων του ΟΗΕ και σημείων χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας, η απώλεια τουλάχιστον 63 δημοσιογράφων, ο τραυματισμός άλλων 11 και οι επιθέσεις κατά των οικογενειών τους (σύμφωνα με τα στοιχεία της «Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων» της 11ης Δεκεμβρίου) επίσης καταστρατηγούν κάθε δίκαιο πολέμου.

Οι μέρες που ακολούθησαν την 7η Οκτωβρίου σημαδεύτηκαν από εκδηλώσεις αντισημιτισμού, όπως επιθέσεις σε συναγωγές στη Γερμανία και πράξεις εκφοβισμού εβραίων πολιτών στη Γαλλία. Επίσης, μέρος της προοδευτικής διανόησης δεν φάνηκε αλληλέγγυο προς τις οικογένειες των θυμάτων της Χαμάς, σχετικοποιώντας τις θηριωδίες της. Από την άλλη πλευρά, στον δημόσιο διάλογο αποσιωπάται η πολύπαθη ιστορία εποικισμού και βίας στην περιοχή. Την ώρα που μια καταστροφή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σε ακαδημαϊκά και πολιτισμικά ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα, σημειώνονται πλήγματα στην ελευθερία της έκφρασης και πρακτικές λογοκρισίας, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης εκδηλώσεων με παλαιστίνιους καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Μέσα σε αυτό το δραματικό τελευταίο επεισόδιο ενός σύνθετου προβλήματος, στο οποίο συχνά αναπτύσσονται στρατοπεδικού τύπου αντιπαραθέσεις, θεωρήσαμε σκόπιμο να επιλέξουμε και να παρουσιάσουμε μια σειρά κείμενα της έντονης και πολύπλευρης διεθνούς συζήτησης, τα οποία φωτίζουν κρίσιμες πτυχές του ζητήματος και τοποθετούν τα πρόσφατα γεγονότα στα ιστορικά τους συμφραζόμενα. Και κυρίως, κείμενα τα οποία οριοθετούν ένα πεδίο διαλόγου και έλλογης αντιπαράθεσης, που μπορεί και θα πρέπει να έχει συνέχεια, μεταξύ άλλων, και στις σελίδες αυτού του περιοδικού.

Τα κείμενα που επιλέξαμε εμπνέονται από τις εξής αρχές: Πρώτον, τον σεβασμό στην ιερότητα κάθε ζωής· εβραίοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, γυναίκες και άντρες, έχουν όλοι το ίδιο δικαίωμα στη ζωή και είναι εξίσου άξιοι πένθους. Δεύτερον, την πεποίθηση ότι η επίτευξη της ειρήνης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με μη βίαια μέσα. Αυτό επιβάλλει την άμεση κατάπαυση του πυρός με στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη. Η επίτευξη μακροχρόνιας ειρήνης προϋποθέτει την αμοιβαία αναγνώριση του δικαιώματος των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών στην ύπαρξη, στην ευημερία, την ασφάλεια, την αυτοδιάθεση και την ελευθερία.

12 Δεκεμβρίου 2023

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα