Επιμέλεια αφιερώματος: Αθηνά Σκουλαρίκη
τχ. 143-144
Το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε σημαδεύτηκε πολιτικά από δύο παράλληλες εξελίξεις: την υποχώρηση της διαιρετικής τομής μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών πολιτικών κομμάτων και την ανάδυση μιας νέας πόλωσης στον άξονα συντηρητισμού/εθνικισμού-προοδευτισμού/αντιεθνικισμού, με καταλύτη τη Συμφωνία των Πρεσπών για τη λύση του Μακεδονικού ζητήματος.
Η οξεία κομματική σύγκρουση των τελευταίων μηνών είναι ενδεικτική της συστηματικής εργαλειοποίησης του Μακεδονικού, στο πεδίο του εσωτερικού πολιτικού ανταγωνισμού. Η κινδυνολογία και η ρητορική της «εθνικής προδοσίας» συνέβαλαν στην ενίσχυση της Ακροδεξιάς και στη δυναμική επιστροφή της Χρυσής Αυγής στο προσκήνιο, στο πλαίσιο των συλλαλητηρίων και άλλων εθνικιστικών κινητοποιήσεων.
Επιβεβαιώθηκε εντέλει πως, παρά την κριτική κατεύθυνση της σχετικής βιβλιογραφίας, η δημόσια ιστορία, τα ΜΜΕ και ο πολιτικός λόγος παραμένουν καθηλωμένα σε θέσεις εθνοκεντρικές και αδιάλλακτες, που εγκλωβίζουν την κοινή γνώμη και περιορίζουν την ελεύθερη συζήτηση όλων των παραμέτρων του σύνθετου αυτού ζητήματος.
Το παρόν αφιέρωμα επιχειρεί μια ανάλυση κρίσιμων πτυχών του Μακεδονικού και μια αποτίμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ελπίζοντας να εμπλουτίσει τη δημόσια συζήτηση και να ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας.