ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ; ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

 

Ειρήνη Καραμούζη

τχ. 140-141

Στις 14 Ιανουαρίου 1963 ο στρατηγός Ντε Γκωλ έδωσε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία διακήρυξε την αντίθεσή του στην πρώτη αίτηση που είχε υποβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο για ένταξη στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Ανέπτυξε το ακόλουθο επιχείρημα:

Η Βρετανία είναι δύναμη νησιωτική, θαλάσσια, προσδεμένη –λόγω του εμπορίου, των αγορών και των πηγών προμηθειών της σε τρόφιμα– με τις πλέον διαφορετικές και συχνά πιο μακρινές χώρες. Η δραστηριότητα είναι βασικά βιομηχανική και εμπορική, και όχι αγροτική. Διατηρεί, σε όλη τη δραστηριότητά της, πολύ ιδιάζουσες, ιδιόμορφες συνήθειες και παραδόσεις. Εν ολίγοις, η φύση, οι δομές και οι ιδιαίτερες συνθήκες που χαρακτηρίζουν την Αγγλία διαφέρουν σημαντικά από εκείνες άλλων ηπειρωτικών κρατών. Πώς δύναται η Βρετανία –η οποία ζει, παράγει και εμπορεύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο– να ενταχθεί στην Κοινή Αγορά υπό την παρούσα μορφή και λειτουργία της;

Πολλά από τα επιχειρήματα του τότε Γάλλου προέδρου είναι ακόμη επίκαιρα και ενσωματώνουν τα διλήμματα που η εκάστοτε βρετανική κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει όταν καθόριζε την πολιτική της έναντι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όταν ο πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν υπέβαλε στις 31 Ιουλίου 1961 την πρώτη αίτηση της χώρας για ένταξη στην ΕΟΚ, ένα νεφελώδες μείγμα εθνικού συμφέροντος και αντίληψης για τη διακριτή ιστορική εξέλιξη, τη γεωγραφική θέση και την εθνική ταυτότητα κατέστησε την «Ευρώπη» ζήτημα αντιπαράθεσης στη βρετανική πολιτική κουλτούρα. Το Brexit αποτελεί μόνο ένα –αν και ιδιαίτερα σημαντικό– κεφάλαιο σε μια ιστορία που διαρκεί δεκαετίες.

Η «προβληματική» σχέση της Βρετανίας με την ευρωπαϊκή ενοποίηση συνδέεται στενά με τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο οι Βρετανοί αυτοπροσδιορίζονται. Η εικόνα της Βρετανίας ως του «τελευταίου οχυρού» στην Ευρώπη εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας έχει εμποτίσει βαθιά τη βρετανική κουλτούρα και επιτρέπει στη χώρα να παρουσιάζεται ως διακριτή περίπτωση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Το αίσθημα της ιδιαιτερότητας ενισχύθηκε με το πέρασμα του χρόνου εξαιτίας της ψυχοσύνθεσης που χαρακτηρίζει τη Βρετανία, δηλαδή μιας νήσου που για αιώνες δεν έχει γνωρίσει εισβολή, παρότι η ίδια έχει κατ’ επανάληψη εμπλακεί στις πολιτικο-διπλωματικές και στρατιωτικές εξελίξεις της ηπειρωτικής Ευρώπης. Επίσης, η διαφορετικότητα ενισχύθηκε και λόγω του συνταγματικού/θεσμικού πλαισίου της Βρετανίας, το οποίο είναι γνωστό ως Westminster model. Ωστόσο, η έμφαση στην κουλτούρα και τους θεσμούς δεν πρέπει να υποβαθμίσει το δομικό πλαίσιο των σχέσεων Βρετανίας και Ευρώπης, που προσδιορίζεται από τις προσπάθειες ένταξης, την ίδια εμπειρία της βρετανική ένταξης στην Κοινότητα και τον αντίκτυπο που αυτή είχε στη διαμόρφωση των βρετανικών αντιλήψεων για την Ευρώπη.

 

[…]

H Ειρήνη Καραμούζη διδάσκει Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα