ΑΩΡΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ

ΕΛΛΗ ΔΡΟΥΛΙΑ

Τχ. 157

Πρόσωπο γνώριμο, με υψηλό δείκτη αναγνωρισιμότητας

Στις εκλογικές αναμετρήσεις, οι αναλύσεις και οι ερμηνείες του για τις συμπεριφορές επιλογής ψήφου αναμένονταν από το κοινό, ώστε να διαμορφώσουν οι πολίτες τεκμηριωμένη άποψη. Τα κανάλια της τηλεόρασης του προσέφεραν βήμα και ο Τύπος φιλοξενούσε κείμενά του. Στην απίστευτη μνήμη του συγκρατούσε απίθανο όγκο ποσοτικών και ποιοτικών πληροφοριών, τις οποίες ήταν σε θέση να ανακαλεί ανά πάσα στιγμή προκειμένου να συσχετίζει στοιχεία και να παρακολουθεί χρονολογικά αλλά και συγκριτικά πολιτικά φαινόμενα, κοινωνικές στάσεις και αντιδράσεις. Ως έγκριτος επιστήμονας, είχε κατακτήσει την εμπιστοσύνη όλων για την αντικειμενική αποκρυπτογράφηση των αριθμών. Είχε κύρος άξια κερδισμένο.

Ο θεσμός πια, μετά από 36 χρόνια, των θερινών Σεμιναρίων της Ερμούπολης, με υπεύθυνο φορέα διοργάνωσης το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, έπειτα από δύο χρόνια μη οργάνωσής τους, επανέκαμψε φιλοξενούμενος, όπως πάντα, στην κεντρική αίθουσα του κτηρίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους-Αρχείων Νομού Κυκλάδων. Το θέμα των Σεμιναρίων ήταν «Οι εκλογικές διαδικασίες στο ελληνικό κράτος (1821-1936)» και δεν θα ήταν δυνατόν να λείπει ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μιλούσε την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 για «Το πέρασμα από τον πρώτο στον δεύτερο δογματισμό: 1910-1912», όμως επειδή έγιναν μετακινήσεις ομιλιών, μίλησε την επόμενη μέρα, την Πέμπτη 30 Ιουνίου. Μέρα του θανάτου του. Μέρα σοκ, απρόσμενης λύπης και αιφνίδιου πένθους.

 

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε, όπως οι γονείς του, μαθηματικά. Αρχικά στην Αθήνα και τη Λοζάνη (1965-1969) και στη συνέχεια στο Παρίσι, Θεωρία Πιθανοτήτων. Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ως επιστημονικός συνεργάτης, και από το 1988 ως κύριος ερευνητής. Αντικείμενό του ήταν η εκλογική κοινωνιολογία, που περιλάμβανε έρευνες πολιτικής κουλτούρας βασισμένες στην εμπειρία. Το 1984 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964». Δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1986 ως λέκτορας και από το 2003 ως καθηγητής. Επί οκτώ χρόνια ήταν υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία». Είχε συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα κέντρων και πανεπιστημίων του Παρισιού, της Μαδρίτης, και της Βουδαπέστης. Πρωτεργάτης στην ίδρυση και σταθερό στέλεχος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, διαδέχτηκε τον Σπύρο Ασδραχά στη θέση του προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)

[…]

Η Έλλη Δρούλια είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακού τίτλου της Σορβόννης Ι. Από το 1992 εργάζεται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και από το 2015 έως το 2021 διετέλεσε διευθύντρια της Βιβλιοθήκης. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει γράψει βιβλία, άρθρα και βιβλιοπαρουσιάσεις γύρω από θέματα του ελληνικού Τύπου του Αγώνα, βιβλιολογίας και του πολιτισμού των βιβλίων, για βιβλιοθήκες και αρχεία.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα