«ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΜΕΝ ΤΗΝ ΕΚΤΥΠΩΣΙΝ ΕΙΣ ΔΙΣΚΟΥΣ ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΟΥ»: Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Γιάννης Γκλαβίνας

Τχ. 153-154

«Ας κάψουμε το σώμα, στον ιερό σκοπό, κι ύστερα να πάμε με τους ίδιους δαυλούς να βάλουμε φωτιά όλοι μαζί στων προδοτών τα σπίτια!…» Ώστε να βάλουμε φωτιά, ε; Κι όλοι μαζί! Με άλλα λόγια επανάσταση! Και έρχεσαι σε μένα, τον Διοικητή της Υποδιοικήσεως, να εγκρίνω μια επανάσταση – ίσως κομμουνιστική! Τσακίσου από δω αχρείε! Και του πέταξε τον Καίσαρα κατάμουτρα.

Το παραπάνω απόσπασμα από τη Μεθυσμένη Πολιτεία του Σωτήρη Πατατζή, που αναφέρεται στη λογοκρισία του Ιούλιου Καίσαρα του Σαίξπηρ από τον διοικητή της Αστυνομίας σε μια επαρχιακή πόλη την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, συνοψίζει την κυρίαρχη αντίληψη για τη θεσμοποιημένη κρατική λογοκρισία του παρελθόντος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή, η λογοκρισία στον δημόσιο λόγο και στην καλλιτεχνική δημιουργία ταυτίζεται με το δικτατορικό καθεστώς, ασκείται από άσχετους με την καλλιτεχνική δημιουργία λογοκριτές, συνήθως αστυνομικούς και στρατιωτικούς, που προσπαθούν να εντοπίσουν ανατρεπτικά μηνύματα σε τραγούδια, θεατρικά κείμενα και κινηματογραφικές ταινίες, συγκροτώντας, κατά αυτόν τον τρόπο, έναν λογοκριτικό μηχανισμό με χαρακτηριστικά γλαφυρότητας και γκροτέσκο. Παράλληλα, στη συλλογική μας μνήμη η εικόνα για την κρατική λογοκρισία διαμορφώθηκε, κυρίως, από την εμπειρία της δικτατορίας των συνταγματαρχών και την πληθώρα παραδειγμάτων λογοκρισίας που παρέθεταν τα θύματα της «Κυράς Αναστασίας». Η αντίληψη αυτή περί κρατικού λογοκριτικού μηχανισμού είναι εν μέρει μόνο ορθή, αφού υπερτονίζοντας κάποια χαρακτηριστικά του παραγνωρίζεται η αδιάλειπτη περιστολή του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης στην τέχνη και στον δημόσιο λόγο για όλη την περίοδο από το 1936 έως το 1974, είτε πρόκειται για δικτατορία είτε για καχεκτική δημοκρατία, ενώ αμβλύνονται οι συνέπειες του λογοκριτικού φαινομένου τόσο για τους δημιουργούς όσο και για την κοινωνία των πολιτών.

Αν και Τύπος και κινηματογράφος αποτελούσαν προνομιακό πεδίο άσκησης προληπτικής λογοκρισίας, το τραγούδι ως μορφή έκφρασης ιδεών, συναισθημάτων και διασκέδασης των μαζών ήταν πάντα αγαπημένο παιδί της «Κυράς Αναστασίας». Στο παρόν άρθρο γίνεται προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η άσκηση προληπτικής λογοκρισίας στο τραγούδι την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών μέσα από το πλούσιο, αλλά αποσπασματικό, αρχείο της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών, της αρμόδιας, δηλαδή, υπηρεσίας άσκησης προληπτικής λογοκρισίας, αρχείο που βρίσκεται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

[…]

Ο Γιάννης Γκλαβίνας είναι διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του ΑΠΘ

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα