Παντελής Λέκκας
τχ. 126, σ. 83-84
Στην κριτική ανάγνωση του βιβλίου μου Αφαίρεση και εμπειρία, ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος αναζητεί την πρακτική ευρετική αξία του επιχειρήματος που διατυπώνω και διερωτάται σε τι χρησιμεύει να αναλύσουμε άλλη μια φορά την γνωστή διάσταση λόγων και έργων στην πολιτική. Στο πνεύμα αυτό, πάντως, είναι διατεθειμένος όχι μόνον να δεχθεί καλόπιστα τις παραδοχές της φορμαλιστικής προσέγγισης που προτείνω, αλλά και να υιοθετήσει αρκετά από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγω. Σίγουρα, έχει την ευαισθησία να μη με διαβάσει σαν θιγμένος ιδεολόγος ο ίδιος – η προβλεπόμενη και εύκολη αντίδραση στο βιβλίο. Παραλείπει, ωστόσο, να συνδέσει τα κριτήρια της άμεσης χρησιμότητας με τα οποία κρίνει το κείμενο, προς τις βαθύτερες κατανοητικές φιλοδοξίες τις οποίες αυτό προσπαθεί να υπηρετήσει. Έτσι όμως, όπως φαίνεται από τις τέσσερις επιμέρους αντιρρήσεις που εγείρει, ο Σωτηρόπουλος οδηγείται σε τεμαχισμό και εντέλει σε μερική παρανόηση ενός επιχειρήματος, το οποίο παύει να είναι τέτοιο αν δεν αντιμετωπιστεί στην ολότητά του.
Οι αντιρρήσεις του Δημήτρη Α. Σωτηρόπουλου είναι, καταρχάς, όλες εύλογες. Εντούτοις, ελπίζω ότι απαντώνται επίσης όλες, από τον ίδιο τον συλλογισμό που εκδιπλώνεται στο βιβλίο. Τούτο όμως είναι δυνατόν, μόνον αν ο συλλογισμός αυτός αντιμετωπιστεί ως αδιάλειπτο συνεχές και τα δεκαεπτά ανισομεγέθη κεφάλαια του βιβλίου διαβαστούν ως αναβαθμίδες ενός και του αυτού επιχειρήματος.
Ο Παντελής Λέκκας διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.