ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Βασιλική Πετούση

τχ. 143-144

Η έμφυλη βία, οδυνηρό κοινωνικό φαινόμενο με καθημερινές εκδηλώσεις, αποτελεί επί μακρόν αντικείμενο διερεύνησης αλλά και κοινωνικής και πολιτικής δράσης. Φεμινιστικές θεωρίες και το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα, όχι όμως μόνο και όχι αποκλειστικά, ανέδειξαν συστηματικά και σε βάθος την πολλαπλότητα και την πολυπλοκότητα των χαρακτηριστικών, των εκδηλώσεων και των αιτιοτήτων του φαινομένου. Ανέδειξαν επίσης σαφώς το παράδοξο του φαινομένου ως τοπικά και χρονικά προσδιορισμένου και ταυτόχρονα διαχρονικού και μάλλον παγκόσμιου.

Τα κείμενα του τόμου Τουρκία – Βία, αντίσταση και πολιτική στον καιρό της κρίσης: κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στην έμφυλη βία, που επιμελήθηκε η Έφη Κάννερ, αναδεικνύουν το εύρος των ζητημάτων που σχετίζονται με το φαινόμενο όπως αυτό εκδηλώνεται σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, την Τουρκία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ο τόμος, αποτέλεσμα επίμονης ερευνητικής και εκπαιδευτικής δουλειάς, πραγματεύεται την έμφυλη βία ως ζήτημα ατομικό, κοινοτικό, ταυτοτικό, κοινωνικό και κυρίως ευρέως πολιτικό. Πολιτικό που προβληματικοποιείται, στο πλαίσιο «παραδοσιακών» και νέων μορφών, φορέων και αποδεκτών της δράσης. Η σχέση του προσωπικού και του πολιτικού, οικεία συζήτηση στο γυναικείο και το φεμινιστικό κίνημα ακόμη κι όταν δεν εκφράζεται με αυτούς τους όρους, συνομιλεί με ζητήματα ταυτοτήτων, συλλογικότητας, κοινότητας, θρησκευτικότητας, επανακαθορίζεται στα κείμενα του συλλογικού αυτού έργου και αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία της για την κατανόηση της έμφυλης βίας.

Με σύντομο και συνοπτικό αλλά ιδιαίτερα εναργή τρόπο, παρακολουθούμε την ιστορική εξέλιξη του γυναικείου κινήματος, του φεμινιστικού κινήματος, οργανώσεων γυναικών στην Τουρκία και τις νίκες, τις ήττες, τη δράση, την αντίδραση και την αντίσταση στη διαμόρφωση και στη διεκδίκηση των αιτημάτων των γυναικών και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων που ερευνώνται στο βιβλίο. Η αναλυτική προσέγγιση στα παραπάνω, η οπτική της κατανόησής τους, χωρίς να χάνει σε εστίαση και αναφορικότητα στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, συνομιλεί με αντίστοιχες αναλύσεις για το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα σε άλλες χώρες, τόπους και ιστορικές στιγμές. Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη θεωρητική και πολιτική σημασία του φεμινιστικού κινήματος στη διεθνή του διάσταση αλλά και στη διάσταση που αυτό παίρνει στο συγκεκριμένο κοινωνικό, πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο υλοποιείται. Η συζήτηση, για παράδειγμα, για τα πολιτικά αιτήματα που διαμορφώνονται στην Τουρκία και τον τρόπο με τον οποίο αυτά είτε εισέρχονται στον πολιτικό χώρο είτε αποσιωπώνται, μπορεί να παραλληλιστεί με τις πραγματικότητες άλλων φεμινιστικών θεωριών και γυναικείων κινημάτων σε άλλα μέρη του πλανήτη.

[…]

H Βασιλική Πετούση είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. ([email protected])

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα