Σπύρος Ι. Ασδραχάς (1933-2017)
Έλλη Δρούλια
τχ. 140-141
Στην εκπνοή της προηγούμενης χρονιάς, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, έκλεισε ο βιολογικός κύκλος του Σπύρου Ασδραχά. Ήταν 84 ετών και η έξοδός του ήταν αναμενόμενη και αργή, γεγονός που θεωρητικά έδωσε ικανό χρόνο προετοιμασίας για την τελική ώρα του αποχωρισμού. Βεβαία δεν ίσχυσε, δεν ισχύει. Όταν φέρνει κανείς την εικόνα του Σπύρου Ασδραχά στον νου του, σχηματίζεται μια μορφή ευγενικού, σεμνού και πράου ανθρώπου, που αναδίδει ηρεμία και αβρότητα, μαζί και μια ιδιαίτερη στοχαστικότητα.
Πολιτογραφημένος Λευκαδίτης, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, αν και γεννημένος στο Αργοστόλι από πατέρα Ακαρνάνα και μητέρα Κεφαλλονίτισσα. Αποφοίτησε το 1960 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα χρόνια 1965-1967 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και το 1972 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα τρίτου κύκλου από την École pratique des hautes études και το Πανεπιστήμιο Paris VII στην οικονομική και κοινωνική ιστορία. Παρέμεινε στο Παρίσι και το 1976 πήρε ειδικό μεταδιδακτορικό τίτλο, πιστοποίηση διεξαγωγής και καθοδήγησης ερευνών από την EPHE. Είχε στενό σύνδεσμο με τον ιστορικό ερευνητή και συμπατριώτη του, Λευκαδίτη, Νίκο Σβορώνο, από τον οποία και δέχθηκε επιδράσεις.
Με αναπτυγμένη την αίσθηση της ειρωνείας, διασκέδαζε με τις αντιφάσεις και τις παραδοξολογίες, σκάζοντας ένα χαμόγελο εσωτερικό, που δεν ωρίμαζε σε γέλιο με ήχο, φύσει ντροπαλός. Κόντρα στον συγκρατημένο χαρακτήρα του, εκτέθηκε στο δημόσιο πεδίο με τον δικό τον τρόπο. Ο Σπύρος Ασδραχάς υπήρξε πολυκύμαντος και συνειδητά πολυμεσικός, με την έννοια ότι έκανε χρήση όλων των τρόπων μετάδοσης του λόγου και της σκέψης του: ερευνητικά προγράμματα, πανεπιστημιακή διδασκαλία, σεμιναριακά μαθήματα, συγγραφή μονογραφιών, περισσότερες από σαράντα συμμετοχές σε συλλογικά έργα και προλόγους σε συγγράμματα, επιμέλειες, κριτικογραφίες, στήλες και επιφυλλίδες στον ημερήσιο Τύπο και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και επετηρίδες ελληνικές και ξενόγλωσσες, συνεντεύξεις, ραδιοφωνικά προγράμματα.
Διετέλεσε διευθυντής ερευνών του προγράμματος ιστορίας της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος τα χρόνια 1977-1990 και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Έρευνας και Παιδείας της Εμπορικής Τράπεζας για τέσσερα χρόνια, 1987-1991, όπου κατάρτισε εκδοτικό πρόγραμμα και είχε την ευκαιρία να σχεδιάσει ειδικά λευκώματα με πλούσια εικονογράφηση.
[…]
Η Έλλη Δρούλια είναι φιλόλογος και ιστορικός, διευθύντρια της βιβλιοθήκης της Βουλής.