«Έχω ζήσει αναμνησκόμενος…»

Σπύρος Ι. Ασδραχάς (1933-2017)

Έλλη Δρούλια

τχ. 140-141

Στην εκπνοή της προηγούμενης χρονιάς, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, έκλεισε ο βιολογικός κύκλος του Σπύρου Ασδραχά. Ήταν 84 ετών και η έξοδός του ήταν αναμενόμενη και αργή, γεγονός που θεωρητικά έδωσε ικανό χρόνο προετοιμασίας για την τελική ώρα του αποχωρισμού. Βεβαία δεν ίσχυσε, δεν ισχύει. Όταν φέρνει κανείς την εικόνα του Σπύρου Ασδραχά στον νου του, σχηματίζεται μια μορφή ευγενικού, σεμνού και πράου ανθρώπου, που αναδίδει ηρεμία και αβρότητα, μαζί και μια ιδιαίτερη στοχαστικότητα.

Πολιτογραφημένος Λευκαδίτης, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, αν και γεννημένος στο Αργοστόλι από πατέρα Ακαρνάνα και μητέρα Κεφαλλονίτισσα. Αποφοίτησε το 1960 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα χρόνια 1965-1967 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και το 1972 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα τρίτου κύκλου από την École pratique des hautes études και το Πανεπιστήμιο Paris VII στην οικονομική και κοινωνική ιστορία. Παρέμεινε στο Παρίσι και το 1976 πήρε ειδικό μεταδιδακτορικό τίτλο, πιστοποίηση διεξαγωγής και καθοδήγησης ερευνών από την EPHE. Είχε στενό σύνδεσμο με τον ιστορικό ερευνητή και συμπατριώτη του, Λευκαδίτη, Νίκο Σβορώνο, από τον οποία και δέχθηκε επιδράσεις.

Με αναπτυγμένη την αίσθηση της ειρωνείας, διασκέδαζε με τις αντιφάσεις και τις παραδοξολογίες, σκάζοντας ένα χαμόγελο εσωτερικό, που δεν ωρίμαζε σε γέλιο με ήχο, φύσει ντροπαλός. Κόντρα στον συγκρατημένο χαρακτήρα του, εκτέθηκε στο δημόσιο πεδίο με τον δικό τον τρόπο. Ο Σπύρος Ασδραχάς υπήρξε πολυκύμαντος και συνειδητά πολυμεσικός, με την έννοια ότι έκανε χρήση όλων των τρόπων μετάδοσης του λόγου και της σκέψης του: ερευνητικά προγράμματα, πανεπιστημιακή διδασκαλία, σεμιναριακά μαθήματα, συγγραφή μονογραφιών, περισσότερες από σαράντα συμμετοχές σε συλλογικά έργα και προλόγους σε συγγράμματα, επιμέλειες, κριτικογραφίες, στήλες και επιφυλλίδες στον ημερήσιο Τύπο και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και επετηρίδες ελληνικές και ξενόγλωσσες, συνεντεύξεις, ραδιοφωνικά προγράμματα.

Διετέλεσε διευθυντής ερευνών του προγράμματος ιστορίας της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος τα χρόνια 1977-1990 και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Έρευνας και Παιδείας της Εμπορικής Τράπεζας για τέσσερα χρόνια, 1987-1991, όπου κατάρτισε εκδοτικό πρόγραμμα και είχε την ευκαιρία να σχεδιάσει ειδικά λευκώματα με πλούσια εικονογράφηση.

[…]

Η Έλλη Δρούλια είναι φιλόλογος και ιστορικός, διευθύντρια της βιβλιοθήκης της Βουλής.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα