Ασπασία Λούβη-Κίζη
τχ. 138-139
Πολύ μελάνι χύθηκε μετά τη δημοσίευση, στα Σύγχρονα Θέματα, του άρθρου με θέμα «Το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας και η εξωτερική πολιτιστική πολιτική του ΥΠΕΞ» (τεύχος 134-135, Ιούλιος – Δεκέμβριος 2016).
Η ενεργοποίηση της επιστημονικής κοινότητας προκειμένου να σταματήσει η μετατροπή του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας από Ερευνητικό Κέντρο σε «ντάτσα» των ημετέρων του ΥΠΕΞ (Στ. Κασιμάτης, «Μια “ντάτσα” για τα δικά μας παιδιά», Καθημερινή, 22/11/2017) υπήρξε εντυπωσιακή. Ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων, κορυφαίοι επιστήμονες που είναι σε θέση να αποτιμήσουν την προσφορά του ΕΙΒ στην ελληνική παιδεία, στην έρευνα και, πρωτίστως, στη διεθνή ακτινοβολία της χώρας επεσήμαναν τον ολισθηρό δρόμο που επέλεξε το ΥΠΕΞ εις βάρος του τόπου, δημοσιεύοντας άρθρα, δίνοντας συνεντεύξεις, κάνοντας παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικές εκπομπές κορυφαίων δημοσιογράφων.
Ακολούθησε ο διάλογος στη Βουλή, όπου εκπρόσωποι πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας πήραν τον λόγο για να επισημάνουν για ακόμη μία φορά τα προφανή. Προτάθηκαν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, ελάχιστες εκ των οποίων έγιναν δεκτές.
Μία εβδομάδα αργότερα, το νομοσχέδιο έγινε νόμος, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζει το κύρος της λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου!
Απ’ όλη την προσπάθεια μένει η θέση της αντιπολίτευσης, ότι, όταν θα γίνει κυβέρνηση, θα αποκαταστήσει τον καθαρά ερευνητικό χαρακτήρα του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας.
Αυτά με λίγα λόγια.
Κάπως έτσι έχουμε μάθει να χάνουμε όλοι όσοι σ’ αυτόν τον τόπο προσπαθούμε να εναντιωθούμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, σε άκριτες επιλογές της πολιτικής.
Η Ασπασία Λούβη-Κίζη είναι Βυζαντινολόγος.