Έξι κείμενα για την οικονομική κρίση

Γιώργος Ιωαννίδης
τχ. 120, σ. 26

 

Στις 24 Απριλίου 2010 –όταν ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο το αίτημα οικονομικής συνδρομής που υπέβαλε η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα– το 11,9% του εργατικού δυναμικού ήταν άνεργοι, το δημόσιο χρέος ήταν ίσο με το 129,7% του ΑΕΠ, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν ίσο με 10,7% του ΑΕΠ, το επίδομα ανεργίας ήταν 454€ τον μήνα και η Ελλάδα ήταν αποκομμένη από τις διεθνείς χρηματαγορές. Σήμερα, μετά από τρία χρόνια και τρία Μνημόνια, η χώρα συνεχίζει να είναι αποκομμένη από τις χρηματαγορές, αλλά η ανεργία έχει ανέλθει στο 26,4%, το δημόσιο χρέος στο 170,6%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 9,4%, το επίδομα ανεργίας μειώθηκε στα 360€, ενώ το υφεσιακό σπιράλ αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013. Με αυτά τα δεδομένα, τα Σύγχρονα Θέματα, δυστυχώς, φιλοξενούν ακόμα ένα αφιέρωμα για την ελληνική οικονομία εν μέσω κρίσης. Ας ελπίσουμε αυτό να είναι το τελευταίο και ότι σύντομα η κρίση θα γίνει αντικείμενο μελέτης των ιστορικών.

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα φιλοξενεί έξι κείμενα. Ζητήσαμε από τον Βασίλη Πεσμαζόγλου να μας γράψει για το ευρωπαϊκό πλαίσιο, την πρόοδο και τις καθυστερήσεις των τελευταίων ετών, σε ό,τι αφορά τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Από τον Γιώργο Σταθάκη ζητήσαμε μια κριτική αποτίμηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που υλοποιείται στην Ελλάδα υπό τη μορφή διαδοχικών μνημονίων, καθώς και μια εκτίμηση για το είδος των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Ο Πάνος Καζάκος ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρότασή μας να γράψει για την πολιτική οικονομία της σχέσης ιδιωτικού-δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη συζήτηση αλλά και στην πρακτική αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. Από τον Μάνο Ματσαγγάνη ζητήσαμε να μας γράψει πώς μπορεί να υλοποιηθεί μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, εν μέσω ενός περιβάλλοντος βαθιάς ύφεσης και δημοσιονομικής περιστολής. Ο Αλέξης Ιωαννίδης έγραψε για την κατάσταση της απασχόλησης (τυπικής και άτυπης) και της ανεργίας, μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης και συσταλτικών πολιτικών. Τέλος, ο Γιώργος Ιωαννίδης ανέλυσε το φορολογικό σύστημα και την πολιτική του οικονομία.

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα