ΦΑΚΕΛΟΣ SABINA: Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ KRISTEVA ΜΕ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ

Μιχάλης Αγραφιώτης

τχ. 150-152

Will the scaly armadillo
Find me where I’m hiding

Pink Floyd, Julia dream, 1968

Πρόλογος

Ο Φάκελος Sabina, που περιλαμβάνει τα έγγραφα της Κρατικής Ασφάλειας (Darzhavna Sigurnost) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για την Julia Kristeva, δημοσιεύτηκε το 2018. Η Kristeva είχε μια σύντομη συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών, τα έτη 1970-71, με το ψευδώνυμο «Sabina». Ολόκληρος ο Φάκελος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί ένα δείγμα του τρόπου σκέψης και δράσης των μυστικών υπηρεσιών μιας χώρας του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ο λόγος των κομμουνιστών πρακτόρων διαφέρει από εκείνον των δυτικών ομολόγων τους. Επικεντρώνονται σε ζητήματα της Αριστεράς και τα αξιολογούν μέσα από το πρίσμα του σοβιετικού μαρξισμού. Οι αναφορές τους είναι ζωντανά κείμενα που αντανακλούν τις απόψεις, τις αντιλήψεις και την κυρίαρχη ιδεολογία του σοβιετικού μπλοκ κατά την μπρεζνιεφική περίοδο.

1. Εισαγωγή

Η είδηση ότι η διάσημη συγγραφέας και πανεπιστημιακός Julia Kristeva ήταν συνεργάτιδα των μυστικών υπηρεσιών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε τον γύρο του κόσμου. Στις αρχές του 2018, η Βουλγάρικη Επιτροπή που ασχολείται με τη διαχείριση των αποχαρακτηρισμένων φακέλων των μυστικών υπηρεσιών της περιόδου 1944-1989 ανακοίνωσε ότι η Kristeva υπήρξε πράκτορας (agent) της Κρατικής Ασφάλειας (Darzhavna Sigurnost) του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, με το ψευδώνυμο «Sabina».

Η πρώτη απάντηση της Kristeva ήταν: «Η αναφορά ότι μπορεί να είμαι μέλος των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών με το όνομα “Sabina” δεν είναι μόνο αναληθής, αλλά και γκροτέσκα».

Η ανταπάντηση της Επιτροπής έρχεται λίγες μέρες αργότερα με τη δημοσίευση ολόκληρου του Φακέλου Sabina. Περιέχει δεκάδες έγγραφα από το 1965 έως το 1984.

Ακολούθως, τον Ιούλιο του 2018, η Kristeva μίλησε στη γαλλική έκδοση του Vanity Fair. Υποστήριξε ότι οι Βούλγαροι πράκτορες επινόησαν το περιεχόμενο των εγγράφων, τις συναντήσεις τους μαζί της, οι δε πληροφορίες που υποτίθεται ότι μετέφερε ήταν δημόσια γνωστές. Οι λόγοι που το έκαναν ήταν ενδοϋπηρεσιακοί και ατομικοί. Για να εμφανίσουν έργο στην υπηρεσία τους και να πετύχουν κάποια προαγωγή. Στη βιογραφία της, που επιμελήθηκε η Alice Jardine, επαναλαμβάνει τα ίδια επιχειρήματα, αν και παραδέχεται κάποιες από τις συναντήσεις που αναφέρονται στον Φάκελο.

 

[…]

O Μιχάλης Αγραφιώτης είναι σκηνοθέτης, εκπαιδευτικός. ([email protected]) [Συναφείς δημοσιεύσεις: Μιχάλης Αγραφιώτης, «Κοιτάζοντας από τη Δύση προς την Ανατολή: Κουλτούρα και ηθική στο “ανατολικό μπλοκ” στη συνείδηση του Δυτικού», Θέσεις, 122 (2013), σ. 95-116.]

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα