«ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ…»

Ο Γιώργος Λάππας αυτοβιογραφούμενος

τχ. 134-135

 

Γεννήθηκα στο Κάιρο το 1950. Έζησα τα παιδικά μου χρόνια σε μία περίοδο με έντονες αναταραχές στην Αίγυπτο. Η άνοδος του Νάσερ στην εξουσία, η εθνικοποίηση του Σουέζ, η ισραηλινή εισβολή το 1956 και, τέλος, η δέσμευση των περιουσιών των ξένων, οδήγησαν στον επαναπατρισμό της πλειοψηφίας των ομογενών και η οικογένειά μου εγκατέλειψε την Αίγυπτο το 1958. Καταγόμαστε, και από την πλευρά του πατέρα μου και της μάνας μου, από τη Νάουσα της Μακεδονίας και οι πρόγονοί μου είχαν εγκατασταθεί στην Αίγυπτο από τις αρχές του αιώνα, ως έμποροι.

Είχα τρίγλωσση εντατική παιδεία σε δημοτικό σχολείο του Καΐρου, όπου ήμουνα γραμμένος στο εγγλέζικο Gezira Preparatory School ενώ έδινα συγχρόνως εξετάσεις στο ελληνικό Σχολείο και παρακολουθούσα επίσης τα αραβικά. Τις γυμνασιακές σπουδές μου τις έκανα στην Αθήνα μέχρι το 1969. Μετά έφυγα για σπουδές στο Όρεγκον στην δυτική πλευρά της Αμερικής, στο Πανεπιστήμιο Reed, μέχρι το 1973. Σπούδασα Ψυχολογία και ειδικότερα Κλινική Ψυχολογία. Συγχρόνως δούλευα εθελοντικά στο Salem Mental Hospital, στους θαλάμους υψηλής ασφάλειας με άτομα με βαρύτατα ψυχωτικά προβλήματα, εγκληματίες, κ.ά. Δούλεψα και ένα διάστημα στην Καλιφόρνια, σε ένα ξενώνα με εναλλακτικές θεραπείες για τη ψύχωση, σε ένα σχολείο για αυτιστικά παιδιά και σε ένα κέντρο επανένταξης στο Σαν Φραντσίσκο. Αυτή η περίοδος (1969-1973), και όχι τόσο οι σπουδές όσο η εργασία σε Ψυχιατρεία, αποτελεί μία από τις πηγές απ’ όπου αντλεί η τέχνη μου.

Το 1973 κέρδισα μια ειδική υποτροφία που δινόταν για 2 χρόνια έρευνας σε τομέα ξέχωρο από τον ακαδημαϊκό. Έφτιαξα ένα φάκελλο ζητώντας να κάνω έρευνα σε κάτι χωριά στην έρημο του Rajastan, και για να υποστηρίξω την αίτησή μου κατασκεύασα μια μακρόστενη ζωγραφιά κατ’ απομίμηση των patachitras, ένα είδος ζωγραφισμένου αφηγήματος που αποτελεί σ’ αυτά τα χωριά την οπτική βάση μουσικών εξιστορήσεων. Στην διάρκεια της περιπλάνησής μου στην Ινδία, το ενδιαφέρον μου εστιάστηκε βαθμιαία προς την αρχιτεκτονική των λαξευμένων σε σπηλιές ναών και άρχισα να συλλέγω πιο οργανωμένα ντοκουμέντα γι’ αυτό το θέμα. Ταξίδεψα συγχρόνως στο Αφγανιστάν και στην Περσία, αλλά με τα γεγονότα της Κύπρου το 1974 γύρισα στην Αθήνα.

[…]

Σημείωση: Το αυτοβιογραφικό αυτό σημείωμα γράφτηκε το 2007 ή 2008.

Tags  

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα