ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για το βιβλίο: Ερνέστο Λακλάου, Σαντάλ Μουφ, Ηγεμονία και Σοσιαλιστική Στρατηγική. Προς μια δημοκρατική ριζοσπαστική πολιτική, εκδ. Επέκεινα, Τρίκαλα 2021, 320 σ.

Τχ. 158-159

Λάζαρος Καραβασίλης

Αυτή η κριτική πρέπει να ξεκινήσει με μια διευκρίνηση: ο τίτλος της δεν είναι τυχαίος ούτε στοχεύει στο να παρουσιάσει μια μεροληπτική στάση του γραφόντα απέναντι στο έργο των Λακλάου και Μουφ. Κάθε άλλο. Ο τίτλος αποτελεί απόδειξη του αντίκτυπου που είχε η θεωρία των Λακλάου-Μουφ απέναντι στην ριζοσπαστική αριστερά, είτε στις κινηματικές, είτε στις κομματικές μορφές της.

Το βιβλίο Ηγεμονία και Σοσιαλιστική Στρατηγική (ΗΣΣ) μετράει 36 χρόνια ζωής και θα μπορούσε να πει κανείς πως δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη σημερινή εποχή. Μια ανάγνωση θα διαψέυσει τέτοιες εντυπώσεις, καθώς η θεωρία των Λακλάου-Μουφ δεν παύει να είναι επίκαιρη. Εδώ αναδεικνύεται ένα ερώτημα: πόσο πραγματικά έχουν αλλάξει τα πολιτικά διακυβεύματα απο το 1985 έως σήμερα; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα τη δώσει μια ανασκόπηση στο ίδιο το βιβλίο.

Κύριο ζητούμενο της ΗΣΣ είναι, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς του, να ερμηνεύσουν την κρίση των κομμάτων της αριστεράς των τελών του 1970 και αρχών του 1980 και να προσφέρουν μια νέα θεωρία προκειμένου να μπορέσουν οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις να την ξεπεράσουν. Βασικό συστατικό στην προσπάθεια αυτή είναι μια σύγχρονη αντίληψη για την ηγεμονία, πέρα απο τη Μαρξιστική της θεώρηση. Μετά από μια σύντομη γενεαλογία του όρου «Ηγεμονία», με αναφορές στις εκδοχές των Λένιν, Λούξεμπουργκ, και Γκράμσι, οι Λακλάου-Μουφ εξετάζουν τους όρους ανάδειξης μιας καινούργιας πολιτικής λογικής που έπεται μιας κρίσης του ηγεμονικού συστήματος. Ταυτόχρονα, οι συγγραφείς ασκούν έντονη κριτική στον ουσιοκρατισμό (essentialism) που χαρακτηρίζει τις Μαρξιστικές θεωρήσεις της ηγεμονίας και στον κεντρικό ρόλο που παίζει η οικονομία ως καθοριστική για την διαμόρφωση των κοινωνικοπολιτικών σχέσεων.

[…]

Ο Λάζαρος Καραβασίλης είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Loughborough.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα