Για το έργο: Κώστας Κατσάπης, Αυστραλία. Δέκα ιστορίες, Αθήνα, Ο μωβ σκίουρος, 2022, 192 σ.

Τχ.158-159

Μαρία Δαμηλάκου

Μέσα από δέκα (συν δύο) μικρές ιστορίες που συνδυάζουν ιστορικά στοιχεία και μυθοπλασία, ο Κώστας Κατσάπης καταφέρνει να φωτίσει με διεισδυτικό τρόπο τον μικρόκοσμο της ελληνικής παροικίας του Σύδνεϋ κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960, όταν χιλιάδες «νεομετανάστες» έφτασαν από την Ελλάδα στους Αντίποδες αλλάζοντας τα κοινωνικά και πολιτισμικά δεδομένα που επικρατούσαν στις υπάρχουσες ελληνικές κοινότητες της Αυστραλίας.

Έχοντας ήδη ασχοληθεί ως ιστορικός με την ελληνική μετανάστευση στην Αυστραλία, αυτή τη φορά ο συγγραφέας επέλεξε να αφήσει τον καθαρά ακαδημαϊκό λόγο και να δημιουργήσει μια συλλογή ιστοριών, όπου η υποκειμενική εμπειρία απλών μεταναστών και μεταναστριών γίνεται παράθυρο που ρίχνει φως στο μεγάλο κάδρο της ελληνικής μεταπολεμικής μετανάστευσης και της ελληνικής κοινωνίας από όπου προήλθαν τα μεταναστευτικά ρεύματα. Για τη συγγραφή των ιστοριών αξιοποιήθηκε υλικό από το ιστορικό αρχείο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας (GOC) στο New South Wales και από το ιστορικό αρχείο του ελληνικού ΥΠΕΞ, καθώς και μέρος της σχετικής βιβλιογραφίας που έχει ασχοληθεί με την μελέτη της ελληνικής μετανάστευσης και διασποράς στην Αυστραλία. Ας σημειωθεί ότι ο συγγραφέας, ως παιδί μεταναστών που πέρασαν μεγάλο τμήμα της ζωής τους στο Σύδνεϋ, έχει αναπτύξει μια βιωματική σχέση με το θέμα του, γεγονός που διακρίνεται στην αφήγησή του.

Το έργο Αυστραλία. Δέκα ιστορίες θα πρέπει να τοποθετηθεί στο σταυροδρόμι όπου η λογοτεχνία συναντάται με την πολιτισμική ιστορία. Στις σελίδες του αποτυπώνεται ανάγλυφα η πολιτισμική ατμόσφαιρα των ελληνικών κοινοτήτων της Αυστραλίας που γνώρισαν τον δικό τους εμφύλιο πόλεμο καθώς στις δεκαετίες του 1950 και 1960 μεταφυτεύτηκε εκεί το ελληνικό εθνικοφρονιστικό κλίμα και η Ελλάδα των πολιτικών αγώνων, των διώξεων, του φακελώματος, του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων. Οι ιστορίες είναι φανταστικές αλλά θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει στην πραγματικότητα. Εκτυλίσσονται στο εσωτερικό της ελληνικής παροικίας του Σύδνεϋ, «ένα μεγάλο χωριό μεταφυτευμένο στην άλλη άκρη του κόσμου», σύμφωνα με τη ματιά του συγγραφέα, σε χώρους όπως η εκκλησία, οι κοινοτικές οργανώσεις, τα εργοστάσια ως χώροι εργασίας, η εθνοτική γειτονιά, αλλά και η οικογενειακή κατοικία που γίνεται γέφυρα ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια σφαίρα.

[…]

Η Μαρία Δαμηλάκου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα