Για το βιβλίο: Άγγελος Τσέκερης, Λίγος εμφύλιος ακόμα: η καραμανλική τρομοκρατία, η δημοκρατική αντίσταση και η Αριστερά 1958-1963, εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα 2022, 544 σ.

Μαρία Σταυρούλα Σιαχάμη

τχ. 160-161

Το δεύτερο βιβλίο του Άγγελου Τσέκερη έχει τον τίτλο Λίγος εμφύλιος ακόμα: η καραμανλική τρομοκρατία, η δημοκρατική αντίσταση και η Αριστερά 1958-1963.[1] Με περιεχόμενο κατά βάση ιστορικό και χωρισμένο σε τρία μέρη, το βιβλίο καταπιάνεται με την ταραχώδη πενταετία της διακυβέρνησης Καραμανλή και τα γεγονότα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής που τη σημάδεψαν. Η συγκεκριμένη ιστορική περίοδος συνδέεται με την εφαρμογή του «Παρασυντάγματος», ενός συνόλου έκτακτων διατάξεων και νομοθετημάτων, το οποίο αποτέλεσε το «νόμιμο» μέσο περιορισμού των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδίως εκείνων που χαρακτηρίζονταν ως αντιφρονούντες. Πρόκειται για μία αρκετά ταραγμένη εποχή, καθώς μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, που ακολούθησε, η χώρα προσπαθούσε να ορθοποδήσει με τις πολιτικές και κοινωνικές αντιθέσεις να είναι οξυμένες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αρκετά βαριά. Αυτό ακριβώς το «εμπόλεμο» κλίμα παρουσιάζει ο συγγραφέας στο βιβλίο, τονίζοντας την σχέση της κεντρικής εξουσίας με το παρακράτος, την ανοχή της πρώτης –και αρκετές φορές την προτροπή– στις εγκληματικές δράσεις των παρακρατικών και το τελικό κόστος που είχε αυτή η μακρά αντιδημοκρατική περίοδος για την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

[…]

Η Μαρία Σταυρούλα Σιαχάμη είναι υποψήφια διδάκτωρ στη Νομική Σχολή Αθηνών και δικηγόρος. Η διδακτορική της διατριβή αφορά τις πολιτικές ελευθερίες στο Παρασύνταγμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] Ο Άγγελος Τσέκερης είναι απόφοιτος της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εργάζεται ως δημοσιογράφος. Την περίοδο 2018-2022 διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας Η Αυγή.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα