Για το βιβλίο: Χέρμπερτ Μαρκούζε, Ο μονοδιάστατος άνθρωπος, μτφρ. Κατερίνα Γούλα, επιμέλεια -επίμετρο, Αλέξανδρος Κουτσογιάννης, εκδ. Πεδίο, Αθήνα 2020, 448 σ.

Τχ. 158-159

Χρύσα Κατσογριδάκη

Ο μονοδιάστατος άνθρωπος είναι ίσως το δημοφιλέστερο και το πιο αντιπροσωπευτικό κείμενο του Χέρμπερτ Μαρκούζε [Herbert Marcuse]. Δημοσιεύεται για πρώτη φορά το 1964 και συνιστά την κορυφαία στιγμή στη διανοητική πορεία ενός μεγάλου στοχαστή. Το βιβλίο αυτό αντιπροσωπεύει μια κριτική παρουσίαση της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας ως ολοκληρωτικής κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από την υποχώρηση της κριτικής (αρνητικής) ορθολογικότητας, τη διεύρυνση της κυριαρχίας και την ενσωμάτωση του υποκειμένου σε έναν απρόσωπο κοινωνικό μηχανισμό. Τον Φεβρουάριο του 2020 οι εκδόσεις Πεδίο παρουσίασαν μια νέα μετάφραση την οποία υπογράφει η Κατερίνα Γούλα και επιμελείται ο Αλέξανδρος Κουτσογιάννης. Η έκδοση αυτή μας δίνει την ευκαιρία να περιηγηθούμε εκ νέου στα βασικά επιχειρήματα του βιβλίου αναδεικνύοντας τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σημερινή συγκυρία. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες με συνολικά δέκα κεφάλαια. Περιλαμβάνει επίσης την εισαγωγή του Ντάγκλας Κέλνερ στη δεύτερη έκδοση του 1991, την εισαγωγή του Χέρμπερτ Μαρκούζε στην πρώτη έκδοση του 1964 και ολοκληρώνεται με το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και κατατοπιστικό επίμετρο του Αλέξανδρου Κουτσογιάννη.

Η σημασία του Ο μονοδιάστατος άνθρωπος έγκειται στην αξιοποίηση της εγελιανομαρξικής παράδοσης –και μάλιστα στο πλαίσιο μιας γενικευμένης κρίσης του μαρξισμού– με σκοπό τη διάσωση της αρνητικής φιλοσοφικής σκέψης ως απάντηση στις σύγχρονες μορφές θετικισμού και κομφορμισμού. Το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο ο Μαρκούζε στρέφεται ήδη από τη δεκαετία του 1930, φαίνεται να κορυφώνεται εδώ μεσολαβημένο και από την μακρόχρονη διαμονή του στοχαστή στις ΗΠΑ της αυξανόμενης βιομηχανοποίησης και του ακραίου καταναλωτισμού. Παράλληλα, Ο μονοδιάστατος άνθρωπος έρχεται να συμβάλλει σε μια ευρύτερη συζήτηση, κεφαλαιώδους σημασίας για την κοινωνική και πολιτική θεωρία του 20ού αιώνα, σχετικά με την ανάλυση και την κριτική της εργαλειακής ορθολογικότητας. Ο Μαρκούζε αναφέρεται στη συντηρητικοποίηση του Λόγου, την ταύτισή του με την κατεστημένη πραγματικότητα και την μετατροπή του από όργανο κριτικής σε όργανο κυριαρχίας.

[…]

Η Χρύσα Κατσογριδάκη είναι υποψήφια διδάκτωρ πολιτικής φιλοσοφίας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα