Για το βιβλίο: Hartmut Rosa, Επιτάχυνση και Αλλοτρίωση: Για μια Κριτική θεωρία της χρονικότητας στην ύστερη νεωτερικότητα, μτφρ. Μ. Κούλουθρος, επιμ. Γ. Κτενάς, εκδ. Πλήθος, Αθήνα 2021, 253 σ.

Τχ. 158-159

Δημήτρης Λάλλας

Στο βιβλίο του με τίτλο Επιτάχυνση και Αλλοτρίωση: Για μια Κριτική θεωρία της χρονικότητας στην ύστερη νεωτερικότητα (μετάφραση: Μ. Κούλουθρος, επιμέλεια: Γ. Κτενάς, εκδ. Πλήθος, Αθήνα 2021), ο Hartmut Rosa εισηγείται την υιοθέτηση της χρονικής προοπτικής για την κριτική μελέτη και ανάλυση των δομών και του χαρακτήρα της καθημερινής ζωής στην υστερονεωτερική μας συνθήκη. Για τον Rosa, η χρονικότητα ή αλλιώς το χρονικό καθεστώς ως αφετηριακό σημείο μελέτης της συγκαιρινής μας παγκοσμιοποιημένης καπιταλιστικής συνθήκης είναι κρίσιμο, καθώς μέσα από αυτή την προοπτική μπορούμε αφενός να κατανοήσουμε τους μετασχηματισμούς της κοινωνικής δράσης, της καθημερινής εμπειρίας και του θεσμικού μας περιβάλλοντος, και αφετέρου να αναζωογονηθεί η Κριτική Θεωρία.

Το επιχείρημα του Rosa εκκινεί από τη θέση ότι κεντρική οργανωτική αρχή και λογική της νεωτερικότητας είναι η επιτάχυνση, η οποία όμως στη συνθήκη της ύστερης νεωτερικότητας (από το 1970 και εντεύθεν) έχει απεκδυθεί κάθε δεοντολογικό προσανατολισμό και δικαιολόγηση έτσι ώστε να αποκτά τη μορφή μιας ολοκληρωτικής δύναμης πάνω στις ζωές των υποκειμένων. Στο πρώτο, λοιπόν, μέρος του βιβλίου ο Rosa επιχειρεί να αναλύσει κριτικά τις μορφές της διαδικασίας της κοινωνικής επιτάχυνσης και να διαγνώσει τις αιτίες της καθολικής επικράτησης αυτής της διαδικασίας.

Η διαδικασία της επιτάχυνσης αποκτά τρεις μορφές, την τεχνολογική επιτάχυνση, την επιτάχυνση της κοινωνικής μεταβολής και την επιτάχυνση του ρυθμού της ζωής. Η τεχνολογική επιτάχυνση αφορά την εκούσια επιτάχυνση των διαδικασιών της παραγωγής, της μετακίνησης, της επικοινωνίας ακόμη και των μορφών οργάνωσης και διοίκησης.

[…]

Ο Δημήτρης Λάλλας είναι κοινωνιολόγος, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και μεταδιδακτορικός ερευνητής.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα