Για το βιβλίο: Η σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη και η σημασία της για μας σήμερα, επιμ. Γιάννης Κτενάς / Αλέξανδρος Σχισμένος, Ευρασία, Αθήνα 2018, 230 σ.

Μαριλένα Καρρά

τχ. 143-144

Στον συλλογικό τόμο Η σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη και η σημασία της για μας σήμερα (σε επιμέλεια του Γιάννη Κτενά και του Αλέξανδρου Σχισμένου) διανοίγεται ο χώρος εκείνος που απαιτείται για τη συστηματική, πολύπλευρη και καταλυτικά επίκαιρη διαύγαση της σκέψης ενός από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα, του Κορνήλιου Καστοριάδη. Με επίκεντρο το ερώτημα «ποια η επικαιρότητα και η σημασία της σκέψης του Καστοριάδη;» (σ. 9), οι επιμελητές θα προλογίσουν την έκδοση υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον καίριο χαρακτήρα της. Όπως αναφέρουν: «Η σημερινή εποχή είναι μια εποχή κρίσης σημασιών, μια εποχή κοινωνικής σύγκρουσης, ο “καιρός” του παρόντος. […] Η συγκυρία είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε κριτικά, μαζί με τον φιλόσοφο και χρησιμοποιώντας τις έννοιες και τα εργαλεία σκέψης που μας παρέχει το έργο του, το συλλογικό μας παρόν, τις φαντασιακές σημασίες που συνθέτουν την κοινωνική πραγματικότητά μας και που γίνονται ορατές μέσα από και δυνάμει της κρίσης της σύγχρονης κοινωνίας» (σ. 10). Στον πυρήνα της δήλωσης αυτής ανιχνεύεται ένας κόμβος ερωτημάτων, μία εν τω χρόνω συμπύκνωση της καστοριαδικής προβληματικής. Ανιχνεύεται το μέλημα γύρω από τον χρόνο του κοινωνικού πράττειν, που με τα λόγια του Σχισμένου εμπεριέχει «το συνυπάρχειν, τη συνάντηση με την πραγματικότητα και την πράξη, τον μετασχηματισμό της πραγματικότητας. Εμπεριέχει τον Καιρό, που ο Καστοριάδης ονομάζει “μοναδικότητα”, την ανάδυση της ετερότητας» (σ. 95).

Στον βαθμό που ο εν λόγω τόμος συνιστά μια αποκρυστάλλωση του συνυπάρχειν, αλλά και ένα στιγμιότυπο από την ανάδυση της, αδιαχώριστης από την πολιτική της αυτονομίας, ετερότητας, δύναται να διαβαστεί με ποικίλους τρόπους. Οργανωμένος γύρω από έξι άξονες (Ψυχή και Φαντασία, Δημοκρατία και Πολιτική, Φύση και Οντολογία, Ο Καστοριάδης σε διάλογο, Τέχνη και Λογοτεχνία, Σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα), σε ένα πρώτο επίπεδο, προσφέρεται στον αναγνώστη τόσο για μια θεματική όσο και για μια ενιαία προσέγγιση της καστοριαδικής σκέψης. Σε ένα δεύτερο, όμως, επίπεδο φιλοξενεί τις απαραίτητες εντάσεις ενός κριτικού αναστοχασμού, του οποίου η κεντρομόλος δύναμη δεν αφορά παρά την έννοια της αυτονομίας.

[…]

Η Μαριλένα Καρρά είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και του ΠΜΣ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα